Ristiriitaisia tunteita päiväkodin aloituksen alla


Kuvat eräältä sunnuntailta Espoon Gåsgrundetista

Sydäntä puristaa monta kertaa päivässä  ja pelkkä Neidin katsominen saa toisinaan liikutuksen vallalleen ja silmät kostumaan, niin kova ikävä minun tulee häntä, kun päiväkoti alkaa. Olen ollut ristiriitaisissa tunnelmissa viime päivät ja mitä lähempänä päivähoidon aloittaminen on, sitä enemmän se mietityttää. Samaan aikaan odotan innolla työntekoa ja aikuista seuraa peräti neljä päivää viikossa putkeen. Tämä tuntuu oikealta hetkeltä aloitttaa päiväkoti.

Olen stressannut varusteiden riittävyydestä, niiden sopivuudesta ja siitä, onko meillä nyt joka keliin sopivat vaatteet hänelle. Vaikka ne ovat vain ulkoisia seikkoja. Oikeasti olen huolissani siitä, miten hän pärjää. Hyväksyykö hän hoitajat lähelleen. Luottaako hän hoitajiin ja tuntee olonsa turvalliseksi. Miten hän selviää mahdollisista vastoinkäymisistä, haavereista ja osaako pitää puolensa. Miten häntä tuetaan uusissa tunteissa ja tilanteissa, joita hän kohtaa päivittäin.

Edessä oleva tutustumisjakso on opettelua meille kaikille. Ristiriitaisia tunteita, ikävää, iloa, kannustamista ja tsemppaamista. Toivon, että hän löytää ryhmän lapsista itselleen ystäviä, eikä tule torjutuksi.

Hän on pieni, herkkä ja minulle niin rakas. Häntä hoitavien piiri kasvaa ensi viikosta alkaen ja  kasvatuskumppanuus laajenee puolisosta päiväkodin hoitajiin. Meidän kaikkien täytyy oppia kommunikoimaan heille ja luottaa heihin. Soittaa perään ja kysellä, miten tyttö pärjää, jos siltä tuntuu.

Sisimmässäni tunnen, että hän pärjää hoitopäivät hyvin. Muilla päiväkodin lapsilla on siinä asiassa suuri merkitys. Hän on niin kovin innoissaan muista lapsista ja säntää vähintään moikkaamaan, jos ei halaamaan tuntemattomiakin.

Päiväkodin elämää -blogin kirjoitus muutoksesta kuvasi edessä olevaa ajanjaksoa aidosti. Teksti antoi oikeat mittapuut asioille, huomioiden nii tunteet kuin järjen.  Aion pyrkiä olemaan rauhallinen, mutta määrätietoinen, kun aloitamme päiväkotiin tutustumisen ensi viikon maanantaista alkaen.

Mitä ajatuksia muilla päiväkodin aloittavilla vanhemmilla on?

6 kommenttia

 1. Kun meillä lapset kaksi vuotta sitten aloitti päiväkodin oli se minulle paljon vaikeampaa kun lapsille. Minä itkin joka aamu kun kävelin päiväkodilta töihin, töissä tuli tippa linssiin kun näin äitejä lastensa kanssa kaupungilla. Tuntui epäreilulta kun he saivat olle lastensa seurassa ja minä jouduin jättämään omat hoitoon. Olin ihan varma että olin tehnyt väärän ja itsekkään päätöksen laittaessa heidät päiväkotiin (olivat silloin2,5v ja 4) Lapset kuitenkin viihty siellä hyvin ja tädit olivat ihania ja oma huoli hävisi aika pian kun luottamus henkilökuntaan kasvoi. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 2. Kiitos tsempeistä Hanna <3

  Samaa se täälläkin on, minun vaikeutta päästää irti ja sopeutua. Neiti on takuulla reipas ja innoissaan ja niin minäkin tietenkin hänen edessään.

  VastaaPoista
 3. Mulle esikoisen hoidon aloitus oli aikoinaan hankalaa. Lapsi tottui n. viikossa meininkiin ja viihtyi ihan ok päiväkodissa, vaikka erittäin hitaastilämpeävää sorttia onkin. Eniten siis jännitin sitä, miten osaavat ottaa hänen temperamenttinsa huomioon ja saako lapsi riittävästi turvaa hoitopäivän aikana.

  Nyt kuopus (pian 2 v.) aloittaa ens viikolla tutustumisen ja jostain syystä ei ole yhtään niin ahdistavat fiilikset kuin esikoisen kohdalla. Lapsi on temperamentiltaan erilainen ja mulle tilanne on tavallaan tuttu. Toki hoitopäivä on lapselle pitkä (vaikkei aikuisen mittapuulla sitä olekaan) ja ikävöimistä tulee aivan varmasti. Eniten mietityttää tällä hetkellä sairastelun määrä ja siihen liittyvät "kuka on kotona lasten kans"-sumplimiset.

  Arki lähtee varmasti teilläkin oikein mukavasti rullaamaan, kunhan muutamista ekoista viikoista "selviätte". Kannattaa henkilökunnalle ihan rohkeasti kertoa näistä ristiriitaisistakin fiiliksistä! Itse olen eräänkin kerran ojennellut Nessuja tutustumisjaksolla oleville vanhemmille, eikä se haittaa ollenkaan (olen siis töissä pk:ssa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä ja samaa sinnekin! Varmasti helpompaa kun tämän on jo kerran kokenut aiemmin, vaikka lapset erilaisia ovatkin. Hoitopäivän pituuskin mietityttää, mutta yritämme sen pitää maltillisena kaikin keinoina. Eihän se aina onnistu, mutta nyt alkuun ainakin. Sairastelukierteitä odotellessa..

   Voimia töihin palaamiseen sinnekin <3

   Poista
 4. Löysin pitkästä aikaa blogisi ja voi kuinka samanlaisia ajatuksia täältä löytyikään. Näitä olen viime aikoina pyöritellyt päässäni, kun päiväkodin aloitus väistämättä tulee eteen vuoden sisällä. Tyttö (hoitojen tulos muuten hänkin) on nyt 1,5 v. ja tiedän, että hän tulee pärjäämään. Ehkä se on myös tämä tausta, mikä korostaa sitä irti päästämisen vaikeutta. Tsemppiä teille hoidon aloitukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit taas tänne :) Totta joka sana mitä kirjoitit. Lapset pärjää ja vanhemmatkin alusta selvittyään. Irti päästäminen se tässä vaikeinta onkin ja sen käsittely, että tässäkö tämä kotiaika nyt oli, menipä se nopeasti ja kuinka ikävä tätä aikaa vielä tuleekaan. Mutta aikansa kaikkea.

   Poista

Kiitos kommentistasi <3