Arjen vuoristorataa, huippua kohti taas kerran

Jo hetken aikaa on tuntunut, että tasainen arjen rytmi on tipotiessään ja sen myötä täällä mennään koko ajan tunteiden äärilaidasta toiseen. Välillä väsymys ja kiire vievät synkkiin ajatuksiin ja tuntoihin, kun seuraavassa hetkessä joku yksittäinen tapahtuma taas nostaa tunnot onneen kukkeimpaan. 

Miksi koen olevani niin usein solmussa ajatusteni kanssa, ei vähiten johdu siitä palapelistä, joka arkeamme juuri nyt määrittää. Ei ole ollut helpointa yhdistää omat työt, Miehen vuorotyö ja lapsen kotona hoitaminen. Meillä menee parisuhde heti solmuun, kun kommunikointi jää vähemmälle (lue nolliin). Pari viikkoa kestänyt kiirejakso oli taas yksi koetinkivi, joka näytti sen, että liian tiukoista aikatauluista ei hyvä seuraa. Alamme nopeasti ärtyä ja naputtaa toisillemme kaikesta turhasta. Tuttua?

Huonosti nukutut yöt eivät ole auttaneet asiaa, eivätkä Neidin aikaiset aamuheräämiset, jotka nyt näyttävät muuttuneen. Toivottavasti pysyvästi. Menemättä tarkemmin yksityiskohtiin, niin kyse on siitä, että palautumisaika työpäivistä / hektisistä päivistä on usein nollissa. Läheskään jokaiseen päivään ei mahdu hetkeä omien ajatusten kanssa, saati varttia vaihtaa kuulumisia puolison kanssa. Se johtuu siitä, että teemme usein töitä vuoroin saman päivän aikana ja vaihdamme läpsystä Neidin hoitajaa. Kun joskus yhteinen vapaapäivä koittaa, kaikki on niin väsyneitä, että ei jaksa heti alkaa purkaa solmuja. Otetaan yhteen toisinaan kovastikin ja sitten vähän helpottaa. Kierretään kehää ja pikkuhiljaa opitaan. Opetellaan edelleen vanhemmuutta ja lapsiperhe-elämää. Opetellaan kärsivällisyyttä, joustavuutta ja epäitsekkyyttä.Huoletonta elämää Neidin näkökulmasta


En ehkä enää muista niin kirkkaasti, miten koin vauvavuoden haasteet, kun sanon tämän ensimmäisen taaperovuoden olleen vauvavuotta haastavampi. Vauvavuonna oli sentään selvä kuvio, että minun piti jaksaa kotona ja Miehen töissä ja kotona. Nyt molemmilla on työt ja E:n hoitaminen kotona.

Minulle on ollut vaikeaa jättää työstressi työmaalle ja keskittyä sen sijaan Neitiin. Silloin kun töissä on jokin kiireellinen asia meneillään, mikä vaatii koneen avaamisen kaikissa mahdollisissa väleissä, minun on ollut todella vaikea nollata omat ajatukset ja olla läsnä E:lle. Suoritan liikaa tahtomattani. Tasapainoilen sen välillä, että periaatteessa vanhat vastuut ja työtehtävät ovat takaisin kontollani, mutta aikaa niiden hoitamiseen on 50-60% täydestä työajasta. Eli minun täytyy koko ajan miettiä mitkä asiat ehdin tehdä ja yrittää antaa loppujen olla. 

Tämä ei ole mikään valitusvirsi, haluan vaan yrittää rehellisesti kuvata sitä, miksi välillä koen kaiken niin raskaaksi ja tuntuu ettei rahkeet riitä. Huhtikuu on jo paljon helpompi - enemmän yhteistä vapaa-aikaa ja yhteinen lomaviikko. Meillä tilanne yleensä korjaantuu ja normalisoituu, kun saamme viettää aikaa yhdessä enemmän. Esimerkiksi viime viikonloppuna mökkeilimme Tammisaaressa ja otimme vaan todella iisisti. Latasimme akkuja, söimme hyvin ja fiilistelimme takkatulta ja hihittelimme Neidin ja serkkutyön puuhille. Maanantaina työpäivän jälkeen olin väsynyt, mutta viikonlopun lepo ja latautuminen tekivät sen, että olin hyväntuulinen väsynyt. Siinä on huomattava ero. Lepo ja yhdessäolo tekevät ihmeitä.

Tämä meidän malli on kuitenkin takuulla Neidille miellyttävin ja siksi paras. Me sinnittelemme, että hän saa olla lähimpiensä kanssa + ihanan kummitädin, joka onkin hänelle yksi läheisimmistä. Kuten sanoinkin, että huhtikuu on jo helpompi toukokuu siltä väliltä ja kesäkuussa oma työtahtini hieman hiljenee ja heinäkuussa koittaa lomat. Vielä vähän aikaa näin ja sitten onkin edessä uusi kriisi, nimittäin päivähoidon aloittaminen ihan oikeasti. Hirvittää jo valmiiksi, millaiset möröt se saa liikkeelle.

Tuttuja tuntoja?
Millaisia arjen haasteita Sinulla on?
Mikä avuksi hektisimpiin ajanjaksoihin?

Mukavaa pääsiäistä toivotellen,
SS

 


15 kommenttia

 1. Hei, kiitos tästä kirjoituksesta! On kiva lukea että muillakin on samanlaisia ongelmia.
  Olen muistaakseni aiemminkin kommentoinut, mutta meillä mies tekee 100% työaikaa, ja itse teen vain 25%, ja tyttö hoidetaan kotona, eikä ulkopuolisia hoitajia ole. 4 yhteistä vapaapäivää kuukaudessa on se millä yritetään parisuhdetta pitää yllä, ja välillä tuntuu että se on liian vähän. Tosin itse tällä hetkellä kipuilen ja kiukkuilen sitä etten ole saanut viettää omaa aikaa YKSIN kotona, mies käy työmatkoilla ja minä saatan käydä tytön kanssa kavereille tai sukulaisissa yökyläilemässsä, mutta 1,5 vuoteen en ole viettänyt yötä yksin! Nyt poden huonoa omaatuntoa kun haluaisin käyttää puolet yhteisistä vapaista minuun. Että tälläisiäkin ongelmia voi olla :)
  Kaikesta huolimatta ollaan todettu tämä systeemi niin hyväksi, että halutaan jatkaa (sinne asti kun neiti täyttää 3). Vuorotöiden takia ei välttämättä yhteiset vapaat lisäänny kun palaan täysaikaisesti töihin, joten tämä valinta oli yllättävän helppo. Etenkin kun luulen ettei se päivähoitoon meneminen ole mitenkään helppoa, kun meinaamme muskarista ja muistakin harrastuksista aina myöhästyä :) Saatikka sitten aina miettiä kuka hakee ja vie ja monelta, ja miten päiväkodissa toivotaan monelta olisi hyvä saapua jne...
  Todella mielenkiinnolla kuitenkin odotan teidän päiväkotijuttuja (ja todella toivon että jaksat jatkaa blogin kirjoittamista).
  Käytiin meidän 1,5 -vuotiaan kanssa lomalla, ja olikin aika erilaista kuin 8 kk kanssa. Mielellään kuulisin teidän lomasuunnitelmista tarkemmin, jos ne on jo tehty.
  Päätimme että haluamme kuitenkin vielä kesä/syyslomalla irtautua kotiympyröistä ennen kuin neiti täyttää 2 ja pääsemme edullisemmin lentokoneessa, mutta tällä kokemuksella jo tiedän ettei se etelänlomia enää ole samanlaista lomaa kuin aikaisemmin ;) Kaikki vinkit hyvistä kohteista otetaan innolla vastaan, joten toivon että teillä on nyt huippuihana loma ja kaikki menee nappiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Aika yksin on ihan yhtä tärkeää kuin aika yhdessä. Mä toissaviikolla pyysin, että saisin omaa aikaa kotona, kun sellasta ei ole ollut miesmuistiin. Ihan vaan, että saan ottaa iisisti kotona - tehdä mitä haluan ilman että joku tarvitsee minulta jotain. Ja mies tajusi pointin ja lähti tytön kanssa raveihin - heillä oli kiva reissu ja minä olin paljon paremmalla tuulella 3h yksinolon jälkeen. Suosittelen siis todella varaamaan aikaa myös itselle - on se sitten puoli tuntia tai tunti silloin tällöin. Miehellähän on säännöllisesti omaa aikaa kotona, kun minä huseeraan tytön kanssa kylässä ja harrastuksisa. Hän arvostaa sitä ja siten ymmärtää myös sen ajan merkityksen.

   Ei teidänkään systeemi helppo ole, mutta hatunnosto, jos näin jatkatte 3-vuotiaaksi. Onhan se lapselle takuulla kiva, mitä pidempään voi olla kotona vanhempiensa kanssa.

   Meidän lomasuunnitelmat ovat vielä auki, mennään sen mukaan missä paistaa. Lähtöön enää 2 viikkoa, joten eiköhän kohdekin ala pian hahmottumaan. Missä te olitte 1,5-vuotiaan kanssa? Se onkin tiedossa, että reissu on takuulla täysin erilainen kuin silloin 9kk iässä ja siksi emme esim kaupunkilomaa ole suunnittelemassakaan, vaan puitteiden tulee tarjota mahdollisimman helppoa lomailua meille kaikille. Paljon siis mietimme kuviota E:n viihtymisen perusteella, koska siten pääsemme helpoimmalla ja saamme kenties itsekin lomailla ;) mitä se sitten tätä nykyä tarkoittakaan..

   Poista
 2. hyvä kirjoitus! itse mietin aina,miksi sanotaan, että pikkulapsi-arki voi olla rankkaa. Minusta myös viikonloput "ovat työtä", vaikka silloin usein kahdet kädet onkin pyörittämässä. Sinne kasautuvat pyykit ja kaupassakäynnit, molempien oma aika (urheilu,kavereiden tapaaminen). ja meillä sentään minä olen kotona ja vain mies töissä, joten arkipalapeli on yksinkertaisempi. ja jos arki-iltana on menoa, niin silloin ei kuulumisia ehdi vaihtaa välttämättä juuri varttiakaan. Luulen, että kaikki kipuilevat ajanpuutteen kanssa. elämä taaperon kanssa on työlästä, kun koko ajan pitäisi olla jotain puuhaa, ettei toinen hypi seinille, vauva tyytyi vähempään viihdytykseen. tosin silloin muistaakseni stressin aiheutti se, että mitään päivärytmiä ei ollut ja unet yöllä oli herätyksiä täynnä. tsemppiä teille arjenhallintaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tiedän vanhempia, jotka viikonloppuna odottaa, että arki taas jatkuisi. Arjen pyörittäminen rutiineineen koetaan helpommaksi, kuin se, että viikonloppuna on kaikki koossa ja pitää tehdä viidesti ruokia, hoitaa kotia ja keksiä ohjelmaa. Eikä se mikään ihme kai ole, etenkin jos väsymys painaa ja työ on vaativaa. Viikonloppuihin kasaantuu niin paljon asioita, kuten sanoit.

   Helpoimmalla tällä hetkellä tuntuu pääsevän, kun pitää rutiineista kiinni ja ulkoilee Neidin kanssa. Ulkoilun jälkeen maistuu ruoka ja uni, muuten on mitä on :) Minusta tämä palapeli oli vielä hallinnassa, kun olin kotona, mutta jo osittainen töihin palaaminen muutti tilanteen. Työasiat ovat mielessä ja olen toisinaan todella väsynyt työpäivien jälkeen, silloin ei ihan samalla lailla ole intoa puuhata ja jaksaa kotona. Tsemppiä teillekin!

   Poista
 3. Jos se yhtään lohduttaa niin ei päivähoidon aloitus välttämättä niiin kamalaa ole. Meillä tyttö on nyt ollut muutaman kuukauden hoidossa ja on viihtynyt ihan uskomattoman hyvin. Oletin ettei pieniltä itkuilta voi välttyä, mutta eipä ole näkynyt. Hoitoon mennää mieluusti eikä kotiinkaan ole kiire.
  Hyvin olette tsempanneet haastavassa tilanteessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!
   Saiko tekstistäni kuvan, että päiväkodin aloittaminen olisi kamalaa? En sitä niin tarkoittanut. Se tulee olemaan muutos, mutta ei kai kamalaa ole, vaan lopulta ihan tervetullutta uutta elämäämme. Tavallaan jo odotankin sitä. Olen helpottunut, että se häämöttää muutaman kuukauden päässä. Olen helpottunut siitä, että tämä meidän kuvio ei tällaisenaan jatku pidempään. Jos olisi taloudellisesti järkevää minulle sopisi sekin, että Mies olisi E:n kanssa kotona ja minä töissä. Olen siis mielelläni töissä :)

   Jatkamme tsemppailua. Kiitos kivasta viestistä :)

   Poista
 4. Hei,

  Ihanaa lukea, että jotkut muutkin miettivät samoja asioita. Meidän 1.5v poika on ollut jo puolivuotta perhepäivähoidossa, minä töissä ja mies 80% töissä tehden lyhennettyä työpäivää. Poika on hyvin viihtynyt hoidossa, minä saan, niin kauhealta kuin se kuulostaakin, lepuuttaa hermojani töissä, myös mies on tyytyväinen kun saa tehdä lyhyempää työpäivää. Joten pojan hoidossa oleminen on mielestäni meidän kannalta hyvä ratkaisu. Toki pyrimme siihen, että laitamme lomat peräkkäin, pidämme pidennettyjä viikonloppuja, jotta saamme olla enemmän poikamme kanssa ja poika tietysti kotona. Hoitopäiviä kertyy kuukaudessa 10-20, yleisemmin n. 15. Hoitoaika on yleensä n. 5-7 tuntia/pv.

  Ongelmanamme on kuitenkin se, ettei meillä ole juurikaan aikaa eikä energiaa parisuhteelle. Nykyinen elämämme pyörii lähinnä normiarjen pyörittämisessä: pojan vieminen hoitoon, työt, ruoanlaitto, siivous, leikkiminen, ulkoilu, iltahommat, poika nukkuun ja me eri puolille sohvaa omille tietokoneillemme...tosi romanttista. ;) Kumpikaan ei jaksa, ei edes viikonloppuna tai lomalla, järjestää mitään poikkeavaa. Tällä hetkellä teemme myös remonttia. Tiuskimme toisillemme enemmän kuin koskaan, oikeastaan emme juurikaan riidelleet ennen pojan syntymää.

  Nosta teille hattua, kun jaksatte reissata ja suunnitella lomia ja yhteisiä juttuja. En tiennyt, että pikkulapsiarki on näin raskasta, vaikka ihanaahan se on. En vaihtaisi hetkeäkään pois.

  SN

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Kuulostaa todella kivalta tuo teidän kuvio. Noin meilläkin sitten elokuusta. Se, että aiemmin pidin E:tä niin pienenä hoitoon, niin enää en pidä. Hän voisi aloittaa sen vaikka heti, mutta aloittaa tietenkin vasta elokuussa, kuten olemme suunniteleet ja Mies saa olla tytön kanssa enemmän nyt keväällä.

   Kuulostaa ihan normaalilta tuo hermojen lepuuttaminen. Kun tietää, että lapsi on hyvässä hoidossa ja viihtyy, niin voi töissäkin olla hyvillä mielin ja nauttia aikuisesta seurasta, sen olen huomannut. Sitten, jos ei ole ihan uupunut töistä, jaksaa myös paremmin illan touhuta.

   Voih, tutulta kuulostaa. Väsyneenä emme mekään halua illalla muuta kuin itselle sen oman hetken omien ajatusten tai hömän tai kirjan äärellä. Mutta yritämme aina sopia myös yhteisiä iltoja joko ihan kalenteriin laittamalla tai lennosta. Jos emme näin tekisi, niin emme viettäisi varmaan ikinä iltoja yhdessä.

   Se täytyy ehkä vaan hyväksyä, että nyt on haastava pikkulapsiaika, työt ja remontti ja toivoa, että tilanne on hetken päästä parempi, esim remontin jälkeen? Loputtomiinhan asioita ei voi sivuuttaa, mutta jonkin aikaa voi. Tärkeää olisi varmaan jutella sen verran, että onko tämä ok molemmille, että nyt on vähän haastavampaa ja energiat muun suhteen alhaalla.. Meillä nimittäin heti kun se yhteinen deittiaika löytyy, että E vaikka hoidossa, niin olemme kuin ennenkin. Koemme molemmat niiin, että energiat menee E:hen juuri nyt ja aina ei vaan jaksa panostaa toiseenkin. Onneksi sentään joskus jaksaa ja lomilla ainakin. Tästä on todella hyviä kirjoituksia muuten, Karuselli-blogissa ja Emmin blogissa, http://www.lily.fi/blogit/mun-elama-milloin-siita-tuli-nain-ihana/miten-se-arki-muuttuu

   Ihanaa, rakasta ja parasta, mutta samalla rankkaa. En ihmettele erotilastoja, mutta pitäisi muistaa että tämä on ohimenevä vaihe. Puolisoon pitäisi pystyä pitämään yhteys näinä vuosina, jotta edelleen on puhuttavaa, kun tilanne helpottuu. Mutta jos suhde on vahva ja molemmilla tahto pysyä yhdessä, luottamus toiseen, niin ei kai parinkaan vuoden haastavampi jakso sitä horjuta. Jos on taito löytää jokin kipinä aina uudelleen.

   Poista
 5. Kuulostaa niin tutulta! Lohdullista kuulla, että muutkin kamppailee saman tyyppisten ongelmien kanssa kuin me! ��
  Taaperoarki on kyllä ollut yllättävän raskasta! Meillä neiti 1,6 v aloitti tammikuussa hoidon pienessä yksityisessä päiväkodissa ja siellä on kaikki onneksi mennyt loistavasti! Mutta ne illat töiden ja tarhan jälkeen... Minä yritän yleensä hakea neidin ajoissa viimeistään kolmelta hoidosta, kotona yritän tehdä ruokaa ja samalla viihdyttää kiukutteleva taaperoa... Mieheni tulee yleensä kotiin vasta viiden jälkeen, siinä kun on syöty ja siivottu keittiö, niin perheen yhteistä aikaa on vain noin tunti ennen iltapuuroa ja -toimia... Puhumattakaan niistä illoista, kun toinen lähtee harrastamaan. Me molemmat harrastetaan/haluttais harrastaa aktiivisesti liikuntaa, mutta itse ainakin kipuilee sitä, että kun neiti on jo ollut päivän hoidossa, niin hänen kanssaan haluaisi sitten viettää edes muutaman tunnin iltaisin. Mies meillä on ratkaissut ongelman niin, että hän lähtee urheilemaan kahdeksan jälkeen, kun neiti on jo mennyt nukkumaan, mutta itse olen jo siinä vaiheessa usein niin väsynyt, että urheilut jää välistä...

  Summa summarum sekavasta selostuksesta: Taaperoarki on yllättävän raskasta ja omasta ajasta joutuu todellakin tinkimään, mutta onhan se oma pikku taapero samaan aikaan maailman rakkain! ❤️ Parisuhde on kyllä koetuksella... Tsemppiä teille ja toivotaan mukavaa hoidonaloitusta! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuota en odota lainkaan, että aikaa Neidin kanssa on vain pari tuntia iltaisin. Silloin käy juuri niin, että viikonloppuihin ja mahdollisiin perjantaivapaisiin kertyy niin paljon tehtävää, että huhhuh. En tiedä auttaisiko jos ruoat tekisi valmiiksi tms. yrittäisi vähän höllentää kotitöiden määrää. Itseäkin mietityttää, että miten sitä ehtii sitten urheilemaan.. Mutta kai sitä toisaalta puoli tuntia / tunnin raaskii paristi viikossa urheilulle uhrata? Luulisin. Nytkin on kyllä jo ollut kynnys lähteä liikkumaan kotoa pois työpäivien jälkeen..

   Kalenterielämää ja ehkä se, ettei ole täysipainoisesti vielä töissä tuo sitä pientä helpotusta arkeen. Kuitenkin haluaisin, että arki on se tila, missä kaikkien on hyvä olla ja ne lomat ja muut on plussaa päälle. Täytyy vaan todeta, että arki on ylä- ja alamäkeä, hyväsäs ja pahassa. En todella osannut ajatellakaan, että taaperon hoitaminen ja tämä rutiinimaisuus veisi niin paljon energiaa itseltä, että onhan se nyt selvä ettei entiseen malliin ole voimia tai tarvettakaan omille puuhille, kunhan vaan joskus sellaista poikkeusaikaa aina löytyisi :) Viikottain mielellään.

   Poista
 6. Meillä toinen lapsi puolitoistavuotias (esikoinen neljä), ja väitän, että arki rullaa nyt paremmin kuin esikoisen ollessa samanikäinen. Syitä:

  a) Olen sopeutunut. Ero "entisen" ja lapsiperhe-elämän välillä ei tunnu enää isolta, koska tuota aikaisempaa ei enää edes muista.

  b) Minusta tullut taitavampi organisaattori. Rutiinit ovat tiukat, esim viikottain toistuvat ruokalistat ja pyykkijärjestelyt. Viikonlopuksi ei kasata kotitöitä, mitä nyt ruokaa laitetaan ja pakolliset sotkut siivotaan.

  c) Käytän palveluja. Meillä käy joka toinen viikko siivooja, ruokaostokset tilaan netistä kotiinkuljetuksella, palkkaan tarvittaessa lastenhoitajan. Mies tekee 12-tuntisia työpäiviä, ja on ollut vain pakko todeta, että tämä yhtälö (minulla myös oma osa-aikainen työ, jota teen kotoa käsin) ei toimi ilman ulkopuolista apua. Siivoojan palkkaaminen on suora panostus parisuhteeseen - vähentää riitelyä, lisää yhteistä aikaa ja saa kotona vietetyn ajan tuntumaan miellyttävämmältä. Itse olen valmis tinkimään esim. lomamatkasta tai monesta tavaraturhakkeesta, mieluummin satsaan tähän "aineettomaan arjenhallintaan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahh, ihana viesti! Kadehdittavaa organisointikykyä ja suunnitelmallisuutta. Sinuun verrattuna olen huithapeli - jota ainakin yksilapsisessa perheessä vielä voi olla ja maailma ei kaadu :) Siinä on takuulla eroa, onko lapsia yksi vai kaksi. Ensimmäinen muuttaa koko identiteettisi ja elämäsi ja kuitenkin olet hyvin lähellä entistä elämää ennen lasta. Toisen lapsen kanssa olet jo kipuillut tiesi vanhemmaksi ja tottunut lapsiperhearkeen - ex-elämä on kaukana. Sitä totutteluahan tämä meidänkin kohdalla edelleen on.

   Pisti ajattelemaan tuo mitä sanoit arjen helpottamisesta palveluiden avulla. Siivooja helpottaa takuulla kodin työtaakkaa ja vapauttaa aikaa jollekin muulle. Ehkä pohdintaan, kun olen täysiaikaisesti itsekin töissä. Hoitaja meillä olikin E:lle, joka vapautti nimenomaan lyhyitä aikoja meille kahdelle, mutta lopulta ajauduimme taas tähän, että hoidamme kaksin ja toisinaan joku kummi hoitaa E:tä, jos meillä on jokin spesiaalimeno. Niin, kyllähän ratkaisuja on tarjolla, joilla helpottaa arkeaan..

   Poista
 7. Kirjoituksesi on kuin omasta suustani viime syksyltä, kun aloitin työs ja lapsi (nyt 1,5v) meni hoitoon. Syksy oli harjoittelua, kipuilua ja törmäilyä arjen haasteiden kanssa. Nyt olemme oppineet miehen kanssa puhumaan heti, kun alkaa kiristää, hölläämään ja olemaan stressaamatta kotitöistä niin paljon. Olen myös ottanut omaa aikaa hetken ennen kuin haen lapsen hoidosta. 15 minuuttia rittää, joskus juon kahvin, joskus tyhjennän tisikoneen rauhassa. Ajatuksen ehtivät nollaantua ja jaksan paremmin lapsen kanssa. Tsemppiä arkeen, tiedän tasan tarkkaan mistä puhut, kyllä se helpottaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottavaa kuulla! Juurikin näin - minustra puoli tuntia päivässä omaa aikaa olisi aivan riittävä. Se olisi jopa mahdollistakin, jos Mies siirtyy jossain vaiheessa vuorotyöstä pois. Väitän, että sillä on iso merkitys, vaikka takuulla kaikki kipuilee taaperoaikana, hoidon aloittamisen yms suhteen - opettelua uuteen arkeen ja kuvioihin.

   Poista
 8. Tärkeä aihe ja on aina niin huojentavaa kuulla että monet muut ovat tässä samassa veneessä! Me jätimme nyt pääsiäisenä 1,5-vuotiaan poikamme isovanhempien hoitoon ja suuntasimme parin yön luksuskylpyläreissulle naapurimaahan. En voi sanoin kuvata miten hyvää reissu meidän parisuhteelle teki ja miten ihanaa oli olla kunnon "pitkä aika" rauhassa yhdessä, ilman velvollisuuksia ja aikatauluja. Nyt tuntuu että parisuhteen akut on ladattu ensimmäistä kertaa kunnolla lapsen syntymän jälkeen, ja tämän voimalla jaksamme taas arkea paremmin. Ehkä tärkein huomio oli että parisuhde on ennallaan (sitä on tullut epäiltyä kerta jos toinenkin tässä vauva-aikana), ja syventynytkin paljon kun on yhteinen lapsi - tätä vain ei usein arjen keskellä muista tai näe. Parisuhdeajan lisäksi parin päivän reissussa oli aikaa myös olla hetkiä itsekseen mm. lenkkipolulla ja höyrysaunan lauteilla. Suosittelen siis lämpimästi kaikille vastaavaa (muutamaa tuntia tai yhtä iltaa pidempää irtiottoa) jos suinkin on mahdollista löytää hyvä hoitaja lapselle oman retken ajaksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3