Päivähoitohakemus lähetetty!

Pari viime viikkoa on kulunut hoitopaikka-asioita miettiessä. Olemme käyneet tutustumiskäynneille päiväkodeissa, sillä lopulta perhepäivähoito ja ryhmikset rajautuivat vaihtoehdoista pois. Ryhmiksiä ei ihan lähellä ole tarjollakaan ja perhepäivähoitoa mietin vaihtoehtona oikeastaan vain, jos Neiti olisi aloittanut hoitopaikkaelämän aiemmin kuin 2-vuotiaana. 

Päiväkodit, joihin olemme käyneet tutustumassa, on puhtaasti valittu sijaintiperusteisesti. Perheeseemme ei ole tarkoitus hankkia toista autoa ainakaan lähitulevaisuudessa, joten Neidin hoitopaikan tulee sijaita mielellään kävelymatkan päässä tai vaihtoehtoisesti hyvien kulkuyhteyksien. Kaikki kolme päiväkotia joihin tutustuimme ovat kunnallisia päiväkoteja. Joskus aiemmin mietimme kielisuihku- tai luontopäiväkotia, mutta lopulta tämä tavallisuus ja teemattomuus tuntuu enemmän siltä mitä haemme. Yksityisiä päiväkoteja ei myöskään ole ihan tässä lähettyvillä. 

Kolmeen päiväkotiin tutustuimme ja niistä kaksi piti laittaa päiväkotihakemukseen. Kaikki päiväkodit olivat jollain tapaa erilaisia - toiset merkittävämmin kuin toiset. Mies pääsi onneksi mukaan kaikille tutustumiskäynneille, jotten ihan yksin olisi tämän päätöksen kanssa. Hyvää hoitoa lapset saavat takuulla lähes kaikkialla, mutta koen tämän kuitenkin isoksi päätökseksi. Vaikuttaahan se meidän kaikkien elämään vuosien ajan. Päivärytmit ovat joka paikassa samankaltaiset, mutta mitä tulee hoitajiin, tiloihin ja sellaiseen yleiseen fiilikseen, niin niitä me lopulta puntaroimme.


 Viimeinen kevät osittain kotosalla Neidin kanssa <3


Yhdestä näistä kolmesta en innostunut. Kahdesta muusta kyllä. Ja koska vain kaksi tarvitaan hakemukseen, niin tilannehan on todella hyvä. Todennäköisesti toisesta ainakin paikka Neidille löytyy. 

Puhutaan päiväkoti A:sta ja B:stä. Päiväkoti A sijaitsee hieman meitä lähempänä. Kyseessä on iso päiväkoti, jossa järjestetään myös esikouluopetusta. Pienten ryhmässä on kolme hoitajaa noin 12 lasta kohden. Lapset iältään 1-3 vuotta. Piha on rajattu niin, että pienillä on oma alueensa ja kaikilla muilla päiväkodin lapsilla (3-4-vuotiaat, 5-vuotiaat ja eskarit) on oma iso piha-alueensa. Itse talossa on kunkin ryhmän toimintatilojen lisäksi vesileikkihuone, jumppasali ja taidehuone. Esittelykierroksesta vastasi tässä paikassa johtajatar. Olimme kontaktissa myös muutamien hoitajien kanssa, joista jäi positiivinen kuva. Talossa oli sekä pitkäaikaista henkilökuntaa että nuorempaa uran alussa olevaa hoitajakaartia. Tämä oli ensimmäinen päiväkoti, johon tutustuimme. Neiti E oli kiinnostunut ympäristöstä, kävi tutustumassa muihin lapsiin ja meni pienten puolella hieman leikkimään. Kävi pari kertaa äidin sylistä turvaa, mutta muuten vaikutti jopa siltä, että olisi vounut jäädä sinne loppupäiväksi. Johtaja kommentoi hänen olevan rohkea ja sosiaalinen. Meille jäi todella hyvä kuva tästä päiväkodista.

Päiväkoti B taas sijaitsee vartin kävelymatkan päässä, kun A sijaitsi 10 minuutin. Ei merkittävä ero. Päiväkoti on kooltaan pienempi, siinä on vain kaksi ryhmää pienet 1-3-vuotiaat ja isommat eli 3-5-vuotiaat. Eskariin haetaan muualle. Tilat ovat oletetusti pienemmät. Molemmilla ryhmillä on talon eri päissä nukkumis-, leikki- ja ruokailutilat. Keskellä oli vielä oma vesileikkihuone ja tilavat wc-tilat. Piha-alue oli pienille ja isoille yhteinen. Pienten ryhmässä on myös 12 lasta, kun isompien ryhmässä on keskimäärin 20 (päiväkoti A:ssa jopa 25). Vierailumme aikana isommat lapset olivat retkellä ja pienistä paikalla oli puolet. Voitte kuvitella, että meno oli rauhallista ja miellyttävää. Hoitajilla oli aikaa jutella kanssamme ja heistä tuli todella lämmin ja aito fiilis rauhallisen keskustelun myötä. Toki tiedostan sen, että tilanne ei täysin vastannut päiväkodin arkea, jolloin kaikki lapset tai suurin osa olisivat paikalla. Tässä päiväkodissa oli myös niitä pitkaan talossa olleita, mutta myös nuorempia hoitajia. Päivät rakentuivat hyvin samaan tapaan kuin verrokeissa ja retkiä tehtiin erityisesti isompien lasten kanssa. Neiti E oli vähän arempi tällä tutustumisella, kävi jonkin verran katsomassa leluja, muttei ollut muista lapsista niinkään kiinnostunut. Tämä oli viimeinen tutusmiskäynti kolmesta ja olin aivan haltioissani tämän käynnin jälkeen.


 Näitä päiviä tulee ikävä hoitopaikkaelämän alettua ;(


Koska meitä on kaksi vanhempaa ja siten myös kaksi mielipidettä ja kokemusta, niin tässä kävi tietenkin niin, että olimme Miehen kanssa erimielisiä ykköshakuvaihtoehdosta! En voinut uskoa korviani, kun näin kävi. Kovasti sanoin, että so what, kyllähän sä tiedät kumman ääni ratkaisee ;) Mutta eipä ratkaissut. Jäimme pohtimaan asiaa viime viikonlopun ajaksi ja sunnuntaina sain vahvistuksen, että ykkösvaihtoehtomme on Miehen "suosikki" eli päiväkoti A. Lopulta se, että minulle tuli niin lämmin fiilis B:n rauhallisuudesta ja hoitajista ei riittänyt peittoamaan A:n plussia. Niitä oli yksinkertaisesti lopulta enemmän. Enkä kokenut sitä merkittäväksi, että toinen oli pienempi ja toinen suurempi E:n kannalta. Hänhän oli A:ssa kunnon rohkelikko. 

Joka  tapauksessa yksi iso iso iso päätös tehty ja nyt olo on keventynyt. Saamme sitten paikan kummasta tahansa, niin olemme tyytyväisiä. Molemmat olivat niin hyviä vaihtoehtoja. Tietynlainen haikeus tulee siitä, että yhteinen aika kotona on lopullisesti ohitse ja E:tä alkaa kasvattaa muut ihmiset meidän vanhempien lisäksi. Muutos elokuussa tulee olemaan suuri, mutta kauempaa ei minusta olisi ollut olemaan kotona, eikä kai Miehestäkään. Tämän kevään sekava järjestely (minä 60% töissä, Mies 80% ja kummitäti 1pv/viikossa E:n kanssa) toivottavasti kantaa kesään saakka. Syksylläkin toivon vielä pitäväni perjantait meidän kahden vapaapäivinä. Nelipäiväisen hoito- ja työviikon kai kahlaa läpi vai kahlaako?


Kävittekö muut tutustumassa hoitopaikkoihin ennen päätöstä?
Millä kriteereillä valitsitte hoitopaikan?
Onko hoitopaikka vastannut alkuperäisiä fiiliksiä?

Kivaa keskiviikkoa, SS


9 kommenttia

 1. Ihanaa, että löysitte mukavalta vaikuttavia paikkoja peräti kaksi! Me kävimme myös tutustumassa hoitopaikkaan, tosin vasta ennen paikan vastaanottamista. Olisin ollut valmis siirtämään hoidon aloitusta/keksimään muita järjestelyjä jos paikka olisi vaikuttanut selkeästi huonolta, mutta onneksi paikka oli tosi mukava.

  Sijainti on minusta tosi olennainen arjen sujumisen kannalta. Meillä toiveet meni sen mukaan että ne olivat meitä lähellä ja toisaalta myös isovanhemmat pääsevät helposti, koska toiveissa olisi että he pystyvät välillä hakemaan aikaisemkin hoidosta.

  Parin viikon perusteella ensivaikutelmat ovat olleet paikkansapitäviä ja lapsi viihtyy hyvin. Sairasteluja tuntuu muuten olevan tähän vuodenaikaan niin paljon, että harvemmin kaikki lapset tuntuvat olevan paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arjen sujuvuus eli hoitopaikan sijainti meilläkin ehdottoman tärkeää. Kiva kuulla, että teillä hoitopaikka on vaikuttanut siltä miltä pitikin :) Meille sanottiin suoraan eräästä päiväkodista, että varautukaa sitten siihen, että siarastelukierre alkaa päiväkodin alettua :/ No toivotaan, ettei luvassa ole ihan katastrofaalinen syksy, mutta kaipa niitä sairastumisia tarttuu eri tapaan kuin siihen asti. Neiti on pysynyt aika terveenä pääosin.

   Taisin olla epäselvä tekstissäni, niin voisin vielä sen korjata eli Espoossa keskitetysti menee hoitopaikat jakoon. Jokainen hakija (kunnallisen puolen) saa laittaa hakemukseen kaksi toivetta, jotka pyritään huomioida, mutat eihän se sanottu ole, että saamme paikan kummastakaan. Toki todennäköisyydet puhuvat sen puolesta, mutta eihän paikkoja kuitenkaan riitä kaikille, joten arpapeliä tämä vielä on. Jos sijainti tulisi olemaan täysin mahdoton, niin en tiedä mitä sitten keksitään ratkaisuksi.. Peukut vaan pystyssä touko-kesäkuulle, jolloin toivottavasti saamme tiedon hoitopaikasta.

   Poista
 2. Meillä homman ratkaisi vain ja ainoastaan sijainti. Missään ei siis käyty tutustumassa, vaan ensisijainen toive oli lähipäiväkoti ja sitten jos ei siihen, niin sen jälkeen olisi ollut ihan sama mihin "joutuu" (kauemmas kuitenkin). Toki toinenkin toive kirjattiin, mutta sinne ei kuitenkaan oikeasti haluttu.

  Onneksi paikka lohkesi tuosta kodin vierestä ja tyytyväisiä ollaan oltu. Päiväkoti on pieni (2 ryhmää) ja mukava. Nyt lapsen eskarin lähestyessä toki toivoisin, että saisi käydä eskarinkin samassa paikassa, mutta sitä varten täytyy vaihtaa päiväkotia. Jos siis nyt voitaisiin useammasta vaihtoehdosta valita, niin hakisin sellaiseen päiväkotiin jossa saman katon alla hoituu koko päiväkotitaival. Arjen sujuvuus oli ja on siis se, millä on meille eniten väliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on ollut onnea, että pääsitte lähipäiväkotiin. Sitä samaa toivon meille :) Arjen sujuvuus meidänkin prio 1.

   Poista
 3. Me haettiin kans ensisijaisesti paikkaa lähimmästä päiväkodista ja käytiin siellä tutustumassakin. Mutta koska täällä Itä-Helsingissä päiväkodit aivan täynnä, ei paikkaa saatu haluamastamme vaan 'kakkosvaihtoehdosta'. Paikka on onneksi nyt ihan hyvä ja meidän ryhmälle sattui ihana ope, joten kestämme tän 5-10 minuutin lisäkävelyn per suunta.
  Jos tosiaan saatte valita paikan vapaasti niinkuin tuo tekstisi minusta kuulostaa, olette tosi onnekkaita! Monesti kun paikan saa sieltä missä sattuu olemaan tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en tiedä Espoon tilannetta, mutta kun kuikuilin pienten ryhmän lasten ikiä seinätaululta, niin aika moni oli täyttämässä sen 3-vuotta keväällä/syksyllä. Se puoltaisi paikkojen vapautumista, mutta onhan hakijoitakin useampi. Arpapeliä se täälläkin on, mutta olen sitten jopa ehkä tyhmän toiveikas, kun uskon toisesta edes irtoavan paikan E:lle. Kun kuulemma elokuu on paras aika aloittaa siinä mielessä, jos on joku tietty päiväkoti toiveissa - saahan nähdä. Emme siis todella saa valita, vaan esitimme toiveet ja päätös tulee (toivottavasti) kesän alussa. Kirjoitin ^ miten Espoossa menee päiväkotivalinnat.

   Kiva, että teidän vähän pidempää löytynyt paikka on kuitenkin osottautunut kivaksi. Silloin sen lisäkävelynkin tekee vähän mielummin :)

   Poista
 4. Helsingissä on monilla alueilla hoitopaikoista pulaa, mm. tuttavaperheelle tarjottiin paikkaa Suomenlinnasta (mukava vanhemman tehdä lauttamatka päivittäin neljästi). Joten harvempi kai käy edes tutustumassa, koska ei halua elätellä turhia toiveita.

  Omalla kahden lapsen kokemuksella tuntuu, että eniten päiväkotielämään vaikuttaa lapsen oma hoitoryhmä. Vaikka päiväkoti olisi kokonaisuutena miten "ihana" tahansa, yksikin hankala hoitaja (tai lapsi) onnistuu tekemään paljon hallaa ryhmän ilmapiirille. Pienten ryhmissä tilanne on usein hyvä, sillä hoitajat ovat motivoituneita - päiväkodeissahan on paljon tehtäväkiertoa, mutta pienten kanssa työskentelyn fyysinen rankkuus rajaa väsyneimmät ja huonokuntoisimmat muihin tehtäviin. Myös se, etteivät kaikki lapset olekaan ihania suloisia palleroita, tulee jossain vaiheessa yllätyksenä vastaan...

  Mutta kokonaisuutena kunnallinen päivähoito on mielestäni toimivaa ja tasalaatuista; yleensä esikoistaan hoitoon vievät yllättyvät positiivisesti - kuten minäkin aikoinani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, toivottavasti Espoossa ei ole sama tilanne kuin Hgissä. Helsinkiläinen ystäväni nimittäin kuskasi lastaan Kalliosta Punavuoreen puoli vuotta, ennen kuin sai paikan lähipäiväkodista :/ Tällä alueella on onneksi paljon päiväkoteja eli jos kauemmaksikin "joutuu", niin ollaan vielä aika lähellä. Kotioven vierestä ei kuitenkaan päiväkotia löytynyt ;)

   Varmasti ihan totta mitä kirjoitat. Minä olin jo positiivisen yllättynyt tutustumiskäynneillä, vaikkei mitään tarkaka mielikuvaa ollutkaan - mutta jotenkin ilmapiiri oli hyvä ja tekemisen meininkiä.

   Poista
 5. Espoossa lienee vielä ihan kohtuullinen meininki, ainakin täällä meidän kulmilla (eli vähän samoilla kulmilla teidän kans). En siis teinä nyt kovin huolestunut olisi, jos lähellä on useampi päiväkoti, niin kyl niistä jostakin se paikka löytyy. Elokuu on hyvä aloitusajankohta, kesken toimintakauden tulee enemmän näitä "ei saatu mitä haluttiin"-tilanteita. Espoon päiväkotiverkosto on kuitenkin sen verran tiivis (etenkin tietyillä alueilla), että ei ne hoitomatkat siltikään mitenkään hirmuisiksi pääse. Meilläkin jännätään, pääseekö kuopus elokuussa samaan päiväkotiin esikoisen kanssa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3