Taaperon suosikkilelut

Neiti E rakastaa musiikkia, musiikkiohjelmia ja musiikkileikkejä. Ei ehkä niin kovasti soittamista, mutta menee sekin. Hän siis voisi useita kertoja päivässä katsoa Yle Areenan ja Pikku Kakkosen musaohjelmia, muut lastenohjelmat ei vielä kiinnosta. Musaohjelman katsominen onkin ihan ok, mutta ei koko ajan ja joka välissä. Pitämällä tytön muuten aktiivisena ja ideoimalla leikkejä unohtuu viihdekeskusten (kaukosäätimet, puhelimet ja iPad) perään vonkuminen. On vaan ihan käsittämätön tuo pienen kiinnostus puhelimia ja kaukosäätimiä kohtaan. IPad ei voi olla edes näkyvillä. Eipä tuo kai ihme ole, kun samoinhan ne meitä aikuisia koukuttaa. 

Mutta millä meillä leikitään silloin kun leikitään? E on ollut kirjojen perään alusta alkaen. Hänellä on kattava kokoelma niin ikään sopivia kirjoja kuin isompien kirjoja. Muun muassa Kuka lohduttaisi Nyytiä -muumikirja on ollut suosikki todella pitkään. Kirjan E sai ristiäislahjaksi ja rakastaa sen selaamista. Ilmeisesti kuvissa on jotain maagista, sillä tarina sinällään menee vielä yli ymmärryksen. E suosii kirjoja joista saa painamalla äänen. Tai suosi vielä hetki sitten, nyt into niitä kohtaan on vähentynyt. Pikku Papun laulut kirja +cd on ylivoimainen ykkönen. Cd:tä kuunnellaan kotipäivinä useampaan kertaan, samoin Spotifysta Satu Sopasta ja Tuttiorkesteria. Hän tanssii ja keikkuu mielellään perinteisten kappaleiden tahdissa, kuten Ihahaa, Piiri pieni pyörii, Jänis istuu maassa, Tuiki tähtönen jne. Joululauluja sisältävä lasten laulukirja on sekin suursuosikki, mutta voitte arvata jaksaako vanhemmat kuinka hyvin kuunnella joululauluja vielä viikkoja juhlan jälkeen. Jep, ei jaksa, mutta kirja itsessään on todella mieluinen.

Meille on siunaantunut pehmoleluja yhden laatikollisen verran. Uusimpia tulokkaita sillä rintamalla on Stella, joka on minusta varsin hauska hahmo. Vauvanukke ja kissa ovat joulupaketeista saatuja uutuuksia, joilla E leikkii jopa päivittäin. Kissaa hoidetaan ja paijataan, vauvalta riisutaan vaippaa ja kovasti yritetään pukea sitä takaisin. Ja jottei mene pelkäksi tyttöilyksi oli toinen mummo hankkinut E:lle pari autoa. Kuvan päheällä autolla leikimme niin, että minä tai Mies laitamme sen matkaan ja E riemuissaan yrittää pysäyttää sen. Täytyy kuitenkin todeta, että kaikki kirjat, palapelit ja muut ovat meillä eläinaiheisia, hyvin vähän mitään autoja tai kulkuneuvoja. Enemmän ehkä pitäisi kiinnittää huomiota leikkien monipuolisuuteen tai etenkin kirjojen, palapelien ja vastaavien teemojen monipuolisuuteen.

Joulukalenterista saatu aimo läjä Schleichin eläimiä saa kovakouraisen kohtelun taaperon hyppysissä päivittäin. Näillä leluilla ja muutamilla muilla E leikkii alakerrassa. Yläkerrassa omassa huoneessa on sitten serkulta peritty Fisher Pricen maatila, keinuhevonen, Dublot ja muut kehittävät lelut. Neidin suosikkipuuhaa on kaataa Dublolaatikko ylösalaisin ja levittää palikat ympäriinsä. Nuppipalapelit ovat ihan vasta alkaneet kiinnostaa. Keittiöleikit kiinnostaa, mutta kotona ei ole leikkiruokia, muutamaa lautasta ja mikroa kummempaa. Mikron saimme juuri ystäviltä ja siinä riittää ihmettelemistä. Ja ei, emme osta lapsellemme koko ajan leluja, vaan hän saa niitä ystävien lasten perintönä ja olihan juuri joulu. Itse asiassa en juuri koskaan osta heräteostoksena E:lle kirjoja tai leluja, vaan vaatteet ovat heikko kohtani.

The Lahja meiltä jouluna oli yllä näkyvä pinkki kiituri eli mönkijä. Neiti ei vaan vielä osaa tai ole kiinnostunut liikkumaan moisella. Hän käy istuskelemassa kyydissä ja innoissaan painelee ratin nappuloita, mutta siihen se jääkin. E:llä on myös oma tietokone, jossa riittää ääntä. Meillä on tällä hetkellä talo täynnä leluja ja vempaimia, joista lähtee jonkinlainen ääni. Voitte kuvitella, kun joulun jälkeisinä päivinä kissa maukui, joululaulut soi täysillä kirjassa, autoa tööttäiltiin ja tietokone pauhasi. Siinä mieli lepäsi.
 Leluja riittää ja piisaa. Yhtään uutta ei tule ennen kuin joku vanha on lähtenyt kiertoon. Huvittavaa jotenkin sekin, että taaperon maailmassahan kaikki on kiinnostavaa ja kaikkea pitää tutkia, niin mm. vaippaa ja vaatteita E voisi taitella ties kuinka pitkään. Pukemistreenit menevät myös ajankulusta. Kovasti yritetään laittaa housua jalkaan ja takkia niskaan. Että vaikka tarjolla olisi miktä pelit ja vehkeet, niin aika tavalliset jutut ovat lopulta kiinnostavimpia.


Millaisilla leluilla muiden taaperot leikkivät?
Onko jotain leluja ylitse muiden?
Keinoja hallita lelukaaosta?

Ihanaa viikonloppua kaikille, täällä alkoi tänään talviloma :)
SS

 


4 kommenttia

 1. Meidän 1,5v tyttö tykkää eniten palapeleistä, ruokaleikeistä ja pehmoleluista. Myös Duplot ja piirtäminen on suosiossa. :)

  Niin ja vielä en ainakaan ole keksinyt keinoa miten lelukaaosta voi hallita ;) Ei auta vaikka vain puolet leluista on esillä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Duplot lentää lähinnä levälleen, niillä ei vielä rakennella :) Lelukaaos taitaa olla arkea kaikkialla missä on pieniä lapsia, vaikka sitä kuinka yrittää hallita. Olen jotenkin laiska siihen, että laittaisin leluja sivuun ja kaivaisin jonkin ajan päästä esiin..

   Poista
 2. Neiti 1v 4kk hoitaa nukkea, puhuu vanhaan puhelimeen (usein), duploilee, katselee kirjoja ja aika paljon hörheltää ympäriinsä isoveljen lelujen kanssa. Kädessä on siis usein pikkuauto tai vaikkapa ritari :) Piirtäminen kiinnostaa, samoin kuin kaikenlaiset palikkalaatikot (esim. Askare) ja nuppipalapelit.

  Meiltä kun löytyy leluja kahden eri-ikäisen tarpeisiin, niin kaaoksen hallintaan ei ole muuta konstia kuin paljon kaappitilaa ja tehokas lajittelusysteemi :) Tuttavaperheessä on useita lelulaatikoita, joita vaihdellaan viikoittain - aina löytyy "uusia" leluja. Itse taas tykkään, et on selkeitä leikkikokonaisuuksia (duplot, eläimet, kotileikki, autot jne.), eikä sekalaisia lelulaatikoita ja ns. tilpehööriä pääsisi kertymään. Leikin iloa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Toi puhelimeen puhuminen on täälläkin jokapäiväistä - E puhuu mihin tahansa kuin puhelimeen. Piirtäminen on vähän niin ja näin, jaksetaanko teillä ihan jo keksittyä siihen hetkeksi? E piirtää sekunnin ja sitten syö kyniä.

   Leikin iloa teillekin!

   Poista

Kiitos kommentistasi <3