Yksilapsinen perhe?

Joskus keväälllä se alkoi. Huomasin yhä useammin löytäväni itseni keskeltä keskusteluja koskien toisen lapsen saantia, hankkimista, yrittämistä - millä termillä kukin sitä kutsuukaan. Monelle esikoisen saaneelle äitiystävälle ja -tutulle alkoi olla ajankohtaista miettiä mahdollista sisarusta, kun ensimmäinen lähenee yhden vuoden ikää ja pahimmat valvomiset tai vauva-ajan vitsaukset alkoivat olla takana päin.

Olen kokenut itseni toistuvasti ulkopuoliseksi näissä kakkoslapsi-keskusteluissa. En enää koe surua keskusteluista, sillä samaan aikaan tuo pieni tohottaja touhuaa vieressäni, mutta kateutta, ärtymystä, jotain selittämätöntä koen toisinaan. Ärtymystä ja kateutta siitä, miten lapsen saaminen voikaan olla toisille niin helppoa. Joillain ei käy edes mielessä, että se ei kävisikään sormia napsauttamalla. Puhutaan vaan siitä, että milloin lopettaa imetys tai pillerit ja aletaan tekemään toista lasta. Kannattaako mennä välissä töihin vai tehdä lapsi perään. Seuraan yleensä keskusteluja vierestä mitään kommentoimatta, niin etäännyttäviltä ne minusta tuntuvat.
Nuo keskustelut ovat olleet lähes ainoita hetkiä, jolloin lapsettomuuden aiheuttamat haavat raottuvat  aina uudelleen. On minultakin joskus joku kysynyt, olisiko toiveissa toinen. En osaa vastata siihen. En uskalla ääneen sanoa juuta enkä jaata. Historiamme tuntevat tietävät, mitä meillä on takana. Olen saanut jo tämän yhden rakkaimman, josta olen niin kiitollinen, etten uskalla toista toivoa. Olen onnellinen nykytilanteesta, niin onnellinen, että näin on hyvä. Luultavasti aina. Meidän kohdalla toisen lapsen yrittäminen tarkoittaisi luultavasti hedelmöityshoitoja ja niihin en ole valmis. En millään.

Pakkasessa odottaa yksi alkio, mutta sen selviytyminen sulatuksesta on erittäin epätodennäköistä. Epätodennäköistä on myös se, että luomuraskautuisin. Vaikka jokaisella onkin se yksi tuttu, joka tuli luomusti raskaasti hedelmöityshoitojen jälkeen. Olen sen verran realisti, että en usko meidän kohdalla tähän, sillä E sai alkunsa IVF-hoidolla kahden alkion siirrosta, jossa alkioihin oli tehty alkiokuoren avaus (auttaa mahdollisesti alkion kiinnittymistä). Uskon, että meidän kohdalla kävi juuri näin. Olihan hyviä alkioita siirretty sisuksiini jo monen monta kertaa ennenkin.
Oli aika, jolloin oli haave kahdesta lapsesta pienillä ikäeroilla. Oli vuosia, jolloin uskoin tämän haaveen toteutumiseen. Sitten oli vuosia, jolloin tämä haave siirtyi koko ajan kauemmaksi, ulottumattomiin. Haave kahdesta lapsesta vaihtui yhteen lapseen. Epätoivoiseksi yhden lapsen toivomiseksi, biologisen lapsen tai adoptiolapsen.

Olen paljon pohtinut, mitä se tarkoittaa, että E jää ainoaksi lapseksi. Eihän hän osaa sisarusta kaivata, ainakaan vielä, on vaan maailman onnellisin vanhempiensa jakamattomasta huomiosta. Olen yksilapsisesta perheestä, enkä koe jääneeni juuri mistään paitsi. Minulla oli läheinen suhde serkkuuni ja hän oli minulle lapsena kuin sisko, sillä erotuksella, että asuimme samassa taloudessa vain kesäisin. En ole osannut sisarusta kaivata kuin vasta aikuisiällä. Suurin rikkaus sisaruksessa olisikin se, että on joku toinen läheinen perheenjäsen, johon tukeutua kun vanhempia ei enää ole. Tukeutua toki muulloinkin, mutta etenkin sen jälkeen. Sisarus on toki mahtava leikkikaveri, mutta yhtä lailla taistelutoveri. Toisaalta olen nähnyt myös sitä, että sisarukset eivät ole läheisiä. Heillä ei ole muuta yhteistä kuin sama sukupuu. Se on minusta niin surullista, kun perheenjäsenet erkaantuvat toisistaan.
Tuntuu hieman surulliselta se, että E jää hyvin todennäköisesti ainoaksi lapseksi, mutta samaan aikaan koen sen helpottavanakin asiana. Sillä jos totta puhun olen joskus miettinyt sitä, miten jaksaisimme toisen vauvavuoden, Miehen vuorotyön ja taaperon? Emme myöskään ole mitään nuoria vanhempia eli jos jotain liikkeitä johonkin suuntaan aikoisi tehdä, ne pitäisi tehdä pian. Tai kuten vahvasti luulen, jättää tekemättä.

Elämä on parasta juuri näin. Juuri nyt tuntuu, että kaikki palaset on kasassa, juuri niin kuin kuuluukin olla. Tuo pieni ihmeemme toteutti haaveemme ja teki meistä vanhemmat. Sitä suhdetta vaalimme läpi elämän.

Elää elämä ainoana lapsena on kai samalla rikkaus että taakka. Ystäväkin voi olla veli tai sisko.Mitä Sinä ajattelet sisaruksen tarpeesta?
Kenelle yksi lapsi on toiveiden täyttymys? Entä ken toivoo suurperhettä?


Touhukasta torstaita, SS37 kommenttia

 1. Hei, olemme kamppaileet mieheni kanssa lapsettomuuden syövereissä nyt 2,5 vuotta. Meidän tilanne on se, että sairastan selkärankareumaa ja olen joutunut koko tämän yritys ajan olemaan syömättä lääkkeitä reumaani varten. Syksy on mennyt kovien kipujen parissa sairauteni vuoksi ja nyt saimme kuulla, että lapsettomuushoidoissa käytettävät hormonit ovat lisänneet vielä lisää reumakipujani. Tilanne on myös se, että jos joskus saamme oman pianokaisen en tule koskaan imettämään vaan lääkitys reumaa vastaan aloitetaan heti synnytyksen jälkeen. Näin olemme tietoisia siitä, että meille ei suoda korkeintaa kuin yksi lapsia. Jos sitäkään. Joitakin vuosia sitten vielä keskustelimme, että onko kaksi vai kolme lasta parempi määrä. Näin se elämä vaan heittelee... Nyt vain toivon, että saisin sen yhden pianokaisen. Silti huomaan välillä miettiväni, että voi kun voisi saada kaksi lasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä heittelee ja asioita on vaikea ennustaa. Toiveet muuttuvat sittenkin, kun saa lapsen. Kuten näitä kommentteja lukiessani huomaan, niin en ole ainoa, joka miettii omaa jaksamista. Vauvavuosi on kaikin puolin rankkaa ja myllertävää. Olin tätä tekstiä roikottanut luonniksissa kesästä asti, mutta vasta nyt omat ajatukset asiasta ovat niin selkeät, että tätä aihetta pystyin täällä käsittelemään. Vaikeita asioita kaikin puolin.

   Toivon sydämeni pohjasta teille onnistumista, että toive lapsesta täyttyy <3

   Poista
 2. Jaan ajatukset kanssasi. Haluan vain yhden lapsen, olen onnellinen ja kiitollinen tästä yhdestä ihanuudesta. Mutta silti kaikki toitottelevat, että kyllä sulle vielä tulee vauvakuume, kohta saat toisen. Vauvavuosi tuli juuri täyteen ja tällä hetkellä en todellakaan uskoisi jaksavani hoitaa toista vauvaa. Raskaus oli todella vaikea, synnytys oli hankala ja kesti toista vuorokautta, sitten tuli sektio ja ensimmäiset puoli vuotta oli ihan hirveää! En halua käydä näitä enää uudestaan läpi, vaikka poika on nykyään aivan ihana taapero! En saa tarpeekseni pojastani, haluan antaa kaiken rakkauteni hänelle! :)

  Toisaalta mietin sitä, teenkö väärin, koska en hanki pojalleni sisarusta. Entä jos poikani haluasi sisaruksen, miten sitten kun minusta aika jättää, kuka on poikani kanssa silloin?!? Entä, jos hankkisin toisen, mutta olisin loppuun palanut, kiukkuinen ja väsynyt äiti, joka ei jaksaisi hoitaa ensimmäistäkään? Miten parisuheelle kävisi, kun se jo nyt rakoilee?!? En tiedä..pelkään tekeväni väärin kummassakin tapauksessa!

  T. Ihanan taaperon äiti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olisi enemmän kakkosen perään kyselijöitä ja noita vauvakuumehöpisijöitä, jos olisimme raskautuneet luomusti. Nyt kyselijöitä ei ole juuri ollut :) Hyvä niin. Minulla oli ehkä hieman vauvakuumetta silloin, kun E oli puolivuotias ja sen yli. Puhelin Miehelle, kuinka on sääli jos tämä imetys jää ainokaiseksi ja tämä on meidän ainoa vauva jne. Sellaiset ajatukset ovat täysin väistyneet ja olen vain todella onnellinen tästä tilanteesta. Vaikka eihän sitä tiedä, jos joskus vielä vauvakuume yllättää? Tuskin kovin voimakkaana ainakaan realiteetit huomioiden.

   Minäkin joskus ajattelin, että sisarus olisi tärkeä nimenomaan E:n kannalta, että kyllä kai me jaksaisimme ne haastavat alkuvuodet sen takia. Enää en ihan niinkään ajattele. Uskon, että aivan yhtä onnellinen voi olla kummin tahansa. Kyllä se työmäärä on aivan toinen kahden lapsen kanssa kuin mitä yhden, mitä ystäväperheiden menoa olen katsellut. Eikä siinä mitään, mutta voimat ja parisuhde ovat koetuksella takuulla, kun tuntuvat olevan toisinaan yhdenkin kanssa.

   Minullahan ei ole ydinperheestä enää kuin äiti jäljellä, mutta onhan minulla oma perhe nyt. Ystäviä ja muita läheisiä sukulaisia. Etten koe lainkaan, että olisin yksin, vaikka sisarusta ei minulla ikinä ole ollutkaan.

   T; toinen ihanan taaperon äiti :)

   Poista
  2. Hei! Kiitos kun vastasi! Ihana tietää ainokaisen ajatuksia siitä, ettei ole omia sisaruksia. Itselleni on useampi hyvin läheinen sisarus, joiden kanssa olemme lähes päivittäin tekemisissä, joten on hankalaa kuvitella minkälainen arki minulla olisi, jos ei sisaruksia olisi. Ehkä sitä olisi enemmän tekemisissä hyvien ystävien kanssa tai oman "uuden ydinperheen". Eli en olisi siltikkään yksin!

   Laitoin juuri kolmeksi vuodeksi ehkäisyimplantaatin, joten ainakin sen ajan mietin, haluanko toisen lapsen, mikäli se edes olisi mahdollista. Ei se ensimmäinenkään niin helposti tullut! :)

   Tokihn sitä unelmaa helposta toisesta lapsesta voi pyörittää mielessä. Mutta todellisuus on se, että ulos lähtiessä pitää pukea kaksi, on kaksi syötettävää, nukutettavaa, rahamenot ovat tuplat, lapset eivät välttämättä leiki keskenään (eri sukupuolet), vanhempien pitää toimia lasten erotuomarin jne. Osaisinko välttää samat virheet, joita tein ensimmäisen kanssa? En tiedä onko se niin helppoa olla kahden tai useamman lapsen äiti, vaikka sanotaan, että siinä sivussa se toinenkin menee!

   Toinen lapsi pitää haluta, sitä ei tehdä esikoisen vuoksi tai esikoiselle kaveriksi. :)

   Poista
  3. Niin totta tuo viimeinen lause, juuri näin! :)

   Poista
 3. Niin rakkaita kuin nää mun pienet onkin, niin kyllä arjen raskaus ja sen aiheuttamat kompromissit vähän yllätti. Laitan sulle sähköpostia jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin olen vähän rivien välistä lukenutkin. Mutta se helpottaa aivan varmasti. Ilmeisesti ensimmäiset vuuodet kahden pienen kanssa ovatkin raastavia, mutta siitä se sitten paranee ja ne kahden lapsen "plussat" tulevat paremmin esiin :) Laita ihmeessä meiliä!

   Poista
 4. Ensinnäkin todella hienoa että pystyt puhumaan avoimesti näin henkilökohtaisesta ja vaikeastakin asiasta. Olen lukenut blogiasi viime vuoden elokuusta alkaen, pikkumiehemme syntyi pari viikkoa neiti E:n jälkeen ja tätä on ollut todella antoisaa lukea ja hakea täältä vertaistukea moniin eri asioihin. Elämämme on tällä hetkellä ihanaa eloisan ja kiltin taaperon kanssa ja helpottanut kovasti ihan vauva-ajasta. Kuitenkin mieheni kanssa koimme että haluamme antaa lapsellemme sisaruksen pienellä ikäerolla ja olen tällä hetkellä onnellisesti uudelleen raskaana ja kesällä odotetaan uuden pienokaisemme syntyvän. Olen aina tiennyt haluavani kaksi lasta, jos se on mahdollista mutta varmasti olisin tyytyväinen yhteenkin jos se olisi näin tarkoitettu. Haluan tuoda esille myös sen näkökulman, että minunkin on vaikea iloita ja puhua uudesta raskaudesta läheisten äitiystävieni kesken, joilla monella ensimmäinen lapsi on tullut hoitojen avulla. Koen etten uskalla iloita uudesta raskaudesta, koska tiedän että monet heistä haluaisivat myös toisen lapsen. Vaikka kaikki ovat aidosti iloisia puolestamme, oloni on silti välillä epävarma ja koen syyllisyyttä tilanteesta. Joten nämä asiat eivät ole kenellekään helppoja. Kyllä minuakin jännittää miten selviän kahden pienen lapsen kanssa, mutta uskon sen antavan paljon enemmän kuin mitä se ottaa. Tsemppiä teille ja muista että jokainen perhe on omanlainen ja ainutlaatuinen, oli siellä sitten yksi tai kaksi lasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi ensimmäisen lauseen luettuani, mietin, että kirjoitinko nyt liian henkilökohtaisesta aiheesta. Mutta ei, en koe asiaa niin, sillä olen nyt käsitellyt tätä asiaa niin pitkään ja puhunut Miehenikin kanssa asiat selväksi (hän ajattelee täysin samoin), niin tästä oli lopulta helppo kirjoittaa. Vaikeudesta kertoo kuitenkin se, että teksti on aloitettu kesäkuussa, mutta nyt vasta ajatukset ovat niin kasassa, että tohdin viedä tämän loppuun :)

   Ymmärr'n hyvin mitä tarkoitat. Aihe on niin henkilökohtainen ja vaikea monelle, että se aiheuttaa kitkaa hyvienkin ystävien välillä. Ainakin sellaista, että kaikesta ei ehkä voidakaan puhua, kun jokin on toiselle kipeä asia. Raskautuminen, oli sitten kuinka mones tahansa, on aina vaikea pala niille, jotka lasta toivovat eivätkö ole sitä saaneet. Olen kuitenkin huomannut, että usein ne ystävät sitten kuitenkin iloitsevat ja ovat mukana asiassa kuin asiassa, vaikka itselle kipeää tekisikin. Lopulta.

   Suurimmat onnittelut raskautumisesta! Olen aidon onnellinen jokaisesta lasta toivovan raskautumisesta, vaikka itse en siitä haaveilekaan :) enää.

   Poista
 5. Yhdessä meilläkin pysytään. Mulla itselläni on tosi rakas sisko, jollaisen kyllä haluaisin meidän neidille. Olen kyllä haaveillut toisesta vauvasta. Mutta me vanhemmat, erityisesti mies, ei toista lasta jaksa. Enkä minäkään jaksa, jos hän vajoaisi taas vuodeksi samanlaiseen masennukseen kuin prinsessan synnyttyä. Hänellä on hyvin samanikäinen serkku, ja meillä käy ystävän poika nyt kerran viikossa hoidossa, pian kaksi. Nyt jo Anni ja hoitopoika ovat tosi läheisiä ja Anni heti ilmoittaa, että hänellä on ikävä, kun tulee liian pitkä näkemisväli. Jospa heistä tulisi kuin sisko ja veli. Nyt alan vihdoin olla tehnyt rauhan asian kanssa, että meidän perhe on hyvä just näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli kyllä helpottavaa, että tämä jaksaminen nousi esiin, sillä se on meilläkin merkittävässä roolissa kun tätä asiaa on pohdittu. En ole eläissäni ollut niin loppu ja väsynyt kuin olin ensimmäiset 6kk. Masennustaustaa vasten ajateltuna, niin varmasti hyvä päätös pitäytyä yhdessä, ainakin nyt. Huhhuh, teillä on ollut todella jaksaminen kortilla.

   Meilläkin on E löytänyt naapurista samanikäisen poikakaverin, jonka kanssa ollaan läheisiä. Ovat niin tottuneita toisiinsa, kun näemme monesti viikossa. Katsotaan, jos E menee kummitädilleen osa-aikahoitoon, jos siellä asuvasta vauvasta tulisi toinen soulmate :)

   Poista
 6. Joskus oli haaveissa suurperhe, tällä hetkellä yksi pieni riittää, onhan hän enemmän kuin ikinä osasinkaan toivoa. Uusiin hoitoihin emme siis ole menossa, vaan sisarus saa tulla jos on tullakseen. Koska itse olen isosta perheestä, olen jo monesti kuitenkin surrut sitä, ettei Onni luultavasti ikinä saa sisaruksia. Pitää vaan toivoa, että hän saa serkuistaan tai muista ystävistään aikanaan yhtä läheisiä ihmisiä elämäänsä kuin sisaruksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3

   Sillä on varmasti merkitystä, jos on suurperheestä itse. Silloin sitä helpommin toivoo omalle lapsellekin. Minä en sellaisesta tiedä, vaan tämä yksilapsisuus on tutuinta. Toki olen ajatellut, että on aivan mieletön rikkaus kun Miehellä on läheinen sisko, ja siksi onneksi on myös rakas ja läheinen sekkutyttö.

   Poista
 7. Itse kävin noita tuntemuksia läpi muutamia vuosia sitten. Minulla oli keskenmenoja ennen lapsettomuushoitoja (clomid, keltarauhashormonit), joiden avulla saimmekin ihanan siunauksen pienen pojan muodossa. Pojan jälkeen minulla oli kohdunulkoinen raskaus, jossa menetin toisen munajohtimen ja mahdollisuus uuteen raskauteen laski entisestään.
  Jouduin selittelemään kaikille, miksi yksi lapsi on aivan hyvä ja meille sopiva valinta. Pidin kovasti englanninkielisestä kirjasta Susan Newman: The Case for the Only Child, josta sain vahvistusta meidän päätökselle pysyä kolmihenkisenä perheenä.
  Suureksi yllätykseksemme tulin raskaaksi tänä vuonna ja nyt meillä on myös pieni tyttö. Silti en usko, että sisar tekee elämää millään lailla lapselle paremmaksi (vielä 7 kk synnytyksestä isoveli ottaa uuden perheenjäsenen aika rankasti). Suosittelen todella lämpimästi tuota kyseistä kirjaa,koska itse sain siitä paljon vahvistusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun jaoit tarinasi. Wau, mikä käänne! Onnea tyttärestä.

   E on tällä hetkellä todella mustasukkainen huomiostani ja kun käymme pientä kummityttöni moikkaamassa, niin hän ei kestä yhtään sitä, että huomioin vauvaa. Viimeksi oikein mietin, että mitähän hän tuumaisi, kun joutuisi pysyvästi huomioin jakamaan. Toki ajan kanssa tottuisi, mutta olisi se kova paikka tämän ikäiselle. Isommalle kenties helpompaa? Mutta onhan se toisaalta aivan kauhea tilanne jakaa yhtäkkiä huomio ja syli jonkun toisen kanssa, siis lapsen näkökulmasta.

   Tuo kirja pitää laittaa muistiin ja hommata, kiitos.

   Poista
 8. Näin ne tilanteet muuttuu. Itse haaveilin vielä kolmisen vuotta sitten 7stä lapsesta. Nyt rukoilen joka ilta että saataisiin edes toinen. Esikoista tehtiin lääkkeiden kanssa 1,5 v ja tätä toista on tähän mennessä tehty yhtä kauan. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa :) Toivon teille onnistumista ja raskautumista <3

   Poista
 9. Meillä lapsiasia astui kuvioihin hieman vaivihkaa kun oma terveydentilani oli hetkisen aikaa vaakalaudalla. Mietiskeltiin siinä miehen kanssa, että nyt taitaa alkaa olemaan SE hetki kun lapselle voisi antaa luvan tulla. Varhaisultrassa odottikin sitten melkoinen yllätys, kun ihmisenalkuja näkyi ruudulla kaksi kappaletta. Identtiset kaksospojat ovat nyt 4 kk ja en koskaan olisi uskonut, että meille tälläinen onni suodaan.

  Raskausaika oli mitä oli, mutta kun kahta katsoo ei raskausajan haasteet tunnu enää missään. Meillä oli ajatus kahdesta lapsesta, mutta varmaankin vielä kolmas on sitten aikanaan tervetullut. Sen verran paljon näiden kanssa kuitenkin puuhaa on, ettei missää tapauksessa vielä vuosiin edes harkita.

  Ihanan avoin postaus <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Kaksoset on kyllä melkonen lottovoitto :) Alkuun rankkaa varmasti, mutta voi että millanen kaksikko heidtä vielä kuoriutuu. Aikamoista. Minä aina mietin, että miten sitä olisi pärjännyt kahden kanssa, kun oli yhden kanssakin niin loppu? Mutta kai sitä pärjää, kun on pärjättävä :)

   Poista
 10. Näin nyt vasta sun postauksen äitibloggaajissa ja itse sain tänään vihdoin julkaistua pitkään luonnoksissa pyörineen postauksen samasta aiheesta... meillä tosin avustettiin raskautta "vain" lääkkeillä mutta kauan siinäkin meni. Ymmärrän sun pohdinnat täysin ja meilläkin eletään onnellista pienperheen arkea meidän pikku E : n kanssa :)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynpä lukemassa. Vai, että E sielläkin :) Pienperhe tuntuu juuri nyt parhaalta mahdolliselta <3

   Poista
 11. Pohdin vähän aikaa sitten asiaa tämän vierestä. Olen saanut kuulla, kuinka meidän täytyisi tehdä pian lisää lapsia. Emme koe asiaa niin. Me kyllä haluamme, mutta meidän ei mielestämme todellakaan tarvitse. Kun tämä on arpapeliä muutenkin, toisille suodaan tuosta noin useampi, toisille ei välttämättä sitä ainokaistakaan, niin mielestäni on jokaisen oma asia, haluaako olla yhden vai useamman vanhempi. Edelliseen lauseeseen viitaten, on mielestäni vähän töykeää tulla sanomaan toiselle ''totuuksia'' sisarusten tarpeesta. Jotkut tuntuvat pitävän sitä itsestäänselvyytenä, että tietyn ajan jälkeen kaikki tekevät sen toisen (ja jos toinen on samaa sukupuolta niin tottakai pian pitäisi yrittää sitä puuttuvaa poikaa/tyttöä kolmanneksi). Näissä asioissa pitää kuunnella sydäntään ja senkin jälkeen toivoa parasta. Niinkuin monet tässä tietävät, lasten saaminen ei ole itsestäänselvyys. Ei ole yleistä oikeaa lukua, yksi tai useampi, molemmissa on puolensa. <3

  Minulle omat sisarukseni ovat kultaakin kalliimpaa, mutta en pelkästään sen vuoksi haaveile pojallemme sisarusta, en velvollisuudesta, vaan haluaisin toisen lapsen muutenkin.

  http://tikulastakuuluu.blogspot.fi/2014/10/ei-meidan-tarvitse-tehda-lisaa-lapsia.html
  Tuossa postaus aiheesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä tietenkään voi kukana ulkopuolelta toiselle määrittää, pitääkö lapsia tehdä. Huh huh, minä antaisin kyllä kuulua moisille patistajille! :D

   Juuri näin, toinen lapsi pitää haluat ihan puhtaasti siitä syystä, että haluaa toisen lapsen.

   Poista
 12. Kiva kun kirjoittelit tästä asiasta! :)

  Meillä jouduttiin odottelemaan meidän pienokaista viisi vuotta. Nyt poitsu on puolitoista kuukautta vanha. Ja ollaan kyllä sanoinkuvaamattoman onnellisia hänestä <3

  Ollaan miehen kanssa alettu tässä puhua siitä toisesta lapsesta. Meilläkin on nimittäin yksi kaveri pakkasessa odottamassa. Helsingissä sanottiin, että seuraava hoito voidaan tehdä jo heti 3 kuukautta synnytyksen jälkeen. Minulle tosin luomukiertoon tällä kertaan. Mietittiin, että mikä olisi sopiva ajankohta. Mitään päätöstä ei olla vielä osattu tehdä.. Toisaalta haluttais yrittää mahdollisimman pian, mutta toisaalta elämä tuntuu nyt niin rankalta, että en tiedä jaksanko. Vauva arki vie kyllä voimia! Olen aina halunnut suurperheen vaikka onhan tuo yksi muru jo meidän toiveiden täyttymys. Vaikea asia!

  - Satu
  http://odotanunelmaani.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi onnea kaimalle pienokaisesta <3 Pitkä odotus on teilläkin ollut. Minä uskon siihen, että sen tietää, jos ja kun asialle haluaa vielä joskus jtn tehdä. Mutta suin päin ei mihinkään lähdetä. Jos pakkasen kaverille on tarve tehdä jotain, niin eiköhän sen tiedä, milloin siihen valmis on?

   Poista
  2. Kiitos! :) Oon samaa mieltä siun kanssa. Kyllä sitä tietää milloin on valmis taas kaikkeen siihen, mitä ivf-hoito nyt pitikään sisällä.

   Poista
 13. Tämä otsikko on meilläkin silloin tällöin ollut pohdinnoissa. Poika E sai alkunsa yllätykseksemme aika helposti ja synnytyskin meni kaikin puolin hyvin. Emme ole ihan nuoria vanhempia, joten järkevää olisi pian yrittää toista - JOS haluaisi. Mutta tämä ihana duracel-taaperomme on tähän päivään asti ollut kaikissa ikävaiheissaan todella työllistävä ja jaksaminen on edelleen molemmilla koetuksella ajoittain. Sellaista päivää ei vielä ole tullut, että olisi voinut kuvitellakaan yrittävänsä tosissaan toista lasta, ei edes sillä ruusunpunaisella unelmalla että se toinenhan voisi olla maailman helpoin hoivattava ja menisi mukamas siinä sivussa... Meillä molemmilla on omaan sisarukseemme 5-6 vuoden ikäero ja silti välit ovat olleet läheiset jo lapsena. Emme siis koe mitään tarvetta "samanikäisen kaverin" tekemiselle. Kahden naperon arjessa olisi myös tervetullutta apu aktiivisilta isovanhemmilta tai muilta lähisukulaisilta, mutta se on meillä korkeintaan teoreettinen vaihtoehto. Itse ajattelen niin etten ole yhtään sen enemmän tai vähemmän äiti, oli lapsiluku mikä hyvänsä. Olemme siis toistaiseksi oikein onnellinen kolmihenkinen perhe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) kiva kun kirjoitit. Ja vaikka isovanhemmista apua olisikin jossain vaiheessa, niin kyllähän lasten tekeminen tulee miettiä oman ja muun perheen jaksamisen kannalta. Olen nähnyt niitäkin onnekkaita, joilla lapsilla on jopa 9vuoden ikäero ja ovat kuitenkin läheisiä. Ei tietenkään samalla lailla leikkikavereita, mutta ei läheisyyden sitä tarvitse tarkoittaakaan.

   Poista
 14. Kiva kuulla tällaista pohdintaa kun on itselläkin ajankohtaista. Lapsettomuushoidot taustalla, mutta miehen toiveesta niistä ei tiedä muut. Nyt saakin sitten vähän päästä kuulla uteluja toisesta ja on aika hankalaa vastata. Tuntemukset toisten tarkoista ikäerosuunnitteluista ovat myös tosiaan etäännyttäviä. Ahdistaa myös että pitäisi töitä hakea ja oletukset työnantajillakin ovat varmaan, että "tuo kuitenkin kohta "tekee" toisen lapsen..." ja tässä muutenkin hankalassa työllisyystilanteessa mahdollisuudet ovat entistä heikommat.

  Meillä oliso kyllä toiveissa toinen lapsi, mutta todennäköisyydet ovat erittäin pienet (uusiin lapsettomuushoitoihin en lähde) ja henkisesti olen yrittänyt valmistautua tähän jo raskautumisesta saakka. Olen itse ainoa lapsi ja olisin halunnut lapselleni sisaruksen. Toisaalta oma lapsuuteni on ollut hyvin onnellinen ja olen myös äärimmäisen onnellinen että meillä on tämä yksikin lapsi. Mieheni on suurperheestä ja hän on ennemmin sillä kannalla että yksikin riittää kun että lapsia tulisi olla paljon. Hän on kokenut negatiivisena ettei kaikille lapsille riittänyt niin paljon huomiota ja resursseja (esim. harrastuksiin), vaikka toisaalta on hyvin läheinen sisarustensa kanssa. Ei siis aina mene niin suoraviivaisesti että isosta perheestä tullut haluaisi ison perheen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin joskus kovasti toivoin, että saisin kaksi lasta. Että sisarus pitäisi olla. Mutat en tiennyt millainen tie meitä odotti tähän pisteeseen. Niin ajatukset muuttuu kokemusten kautta ja huomaan, että elämä on hyvin täyttä näinkin. Asioilla on puolensa, mutta en koe, että yhden lapsen kanssa tavallaan jää mistään paitsi, vaikka jäähän sitä, juuri siitä sisaruksesta.

   Jotenkin minua hirvittää, että kävisi uudelleen läpi sen valvomisen ja sekoilun, jota kesti monta kuukautta. En tohtisi luottaa, että seuraava vauva olisi yhtään helpompi. Sitten samaan aikaan pitäisi isompaa hoitaa ja jakaa huomiota molemmille ja jne jne. Hengästyn pelkästä ajatuksesta, mutta mistä sen tietää iskeekö vauvakuume vielä joskus.

   Poista
 15. Hei! Koskettava tarina. Me emme ole lapsettomuudesta kärsineet, mutta meilläkin on niin ikään yksi lapsi. Halusin vain kertoa, että meitäkin on täällä Suomessa, vaikka vähemmistönä. Toinen ei ole tuntunut ajatuksena omalta, vaikka toki kaikki ympärillä ovat toisen 'tehneet'. Poikamme täyttää juuri neljä vuotta ja on aivan valloittava tyyppi. Nyt hän on hoksannut ainokaisuudensa ekaa kertaa ja toisinaan ihmettelee kun hänellä ei ole pikkuveljeä. Ei kuitenkaan mitenkään pahalla. Minä koen että sisarukset eivät ole välttämättömyys, toki on kiva jos sellainen on jonka kanssa natsaa. Minulla on neljä suht etäistä sisarusta, miehellä yksi todella etäinen vaikka lapsuus meni yhdessä. Mitä meillä on, niin laajennettu perhe ystävistä. Niitä suhteita onkin hyvä vaalia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen hyvin samoin kanssasi tässä asiassa :)

   Poista
 16. Heippa!
  Olen lukenut blogiasi satunnaisesti, enkä juurikaan komentoi seuraamieni blogien kirjoituksia. Tämä kirjoitus ja pohdinta kuitenkin kosketti ja osui lähelle.
  Meillä on takana usean vuoden lapsettomuushoidot, joista ei hartaasi toivottua lasta koskaan saatu. Suru oli valtaisa, eikä sitä helpottaanut läheisten lasten saanti.
  Meidän perheen ainoa tähti, mutta sitäkin arvokkaampi, saatiin pitkän odotuksen jälkeen Afrikan auringon alta nelisen vuotta sitten.
  Haaveissa oli toinen, mutta pitkien adoptiojonojen, taloudellisen tilanteen ja työttämyyden takia jouduimme hautaamaan haaveemme.
  Sydäntäsärkevää on kuitenkin se, että poikamme kaipaa sisarusta ja minä ja mieheni toista lastaan. Olisi ihana toteuttaa haave, mutta tiedän sen olevan mahdotonta. Onneksi pojallamme on serkkuja ja myöhemmin myös ystäviä. Toivon, että hän muodostaisi heidän kanssaan syviä ja läheisiä suhteita.
  Toivon ja uskon, että perheen ainoa lapsi pärjää ja voi hyvin ilman sisaruksia, minun on pakko uskoa! Välillä kuitenkin käy mielessä ajatus, kun meitä ei enään ole...  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaoit tarinasi <3 Suuri onni, että toiveenne toteutui viimein adoption kautta. Sepä se "huvittavaa" onkin, kun asiaan perehtymättömät puhuvat niin kepeästi adoptiosta. Tyyliin: "No kyllä sit ainakin adoptiolapsi, jos ei muuta" "Yksi biologinen ja yksi adoptio" Vaikka adoptiomaailma on ihan toista, se on vaikeaa, aikaa vievää, vaatii rahaa, eikä missään vaiheessa ole takeita lapsen saannista. Minäkin haluan uskoa serkun ja ystävien voimaan. Sukua E:llä kuitenkin on, vaikkei sitä sisarusta olisikaan.. Ja toivottavasti hän saa oman perheen joskus, ainakin puolison.

   Poista
 17. Hei,
  Törmäsin blogiisi aivan sattumalta googlettaessani "yksilapsista perhettä". Minulla on erilainen tarina ja sen tuoma jaettavana.
  Meillä mieheni kanssa kävi niin että saimme pian toivotun tytön. Kaikki kävi kuin itsestään, hän vain tuli. :) Huomasin 9kk jälkeen olevani imetyksestä huolimatta raskaana. Eka ajatus OMG, mutta niin sitä päästiin rakenneultraan saakka, mutta yllätyksenä vaikea sydänvika ja lääketieteellinen raskauden keskeytys H21+2. Kesti vuosi toipua tästä, syyllisyyttä ja pelkoa. Sydänmeeni jäi kuitenkin niin tyhjä syli ja uskalsimme yrittää vielä kerran. Tulin pian raskaaksi, keskenmeno muuten H8. 2 kk kuluttua olin jo taas raskaana. Kaikki tuntui menevän hyvin kunnes H17 alkoi 8 vko kestänyt verenvuoto, joka oli todella rajua, sain verensiirrot 2 vko. H23 syntyi eloton tyttö, joka ei jaksanut enää taistella. Viimeisestä on nyt kulunut 3,5 kk. Pahin suru voitettu, mutta päässäni myllertää kovasti. On niin ristiriitainen olo. Luulen etten ole enää valmis tuohon rumpaan enää. Yritän hyväksyä ajatuksen kolmilapsisesta perheestä ja nauttia siitä mitä minulla on. Viimeiset 2 vuotta ovat verottaneet perhettämme hengisesti niin paljon ettei nyt voi antaa kuin aikaa itsellemme.

  VastaaPoista
 18. Eksyin blogiisi Bugaboo-vaunujen googlailun jälkeen. Ja mitä löysinkään... Itkien luin, KIITOS! Täällä myös yksi onnellinen tyttövauvan äiti. Monen hoitovuoden jälkeen saimme oman ilon ja ihmeen. Ja uskomatonta, että tarinasi on lähes identtinen minun kanssani. En ole vielä lukenut tuoreimpia kuulumisiasi, mutta jatkan kyllä lukemista. Iloa kevääseenne! Iloitaan siitä mitä meillä nyt on, ja näytetään se ilo kaikille!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3