Soseita vauvalle - Miten meillä soseet maistuvat?

Aloitimme soseruokailut reilu kuukausi sitten omasta toiveesta ja parin lääkärin kehotuksesta. Ajatus tässä takana oli, että Neiti E:n vatsa tasapainoittuisi ja sitä myötä yöt rauhoittuisivat. Näin onkin osittain käynyt, mutta mikä osa siitä on soseiden ansiota, mikä suoliston kehittymisen, mikä maidottomuuteni - mene ja tiedä.

Aloitimme sosemaistelut kaikkien kovasti suosittelemalla bataatilla. Kolme neljä päivää meni vain teelusikallinen maksimissaan. Sitten vaihdoin perunaan ja sen jälkeen porkkanaan, jotka upposivat hieman paremmin. Määrät pysyivät noin kahdessa teelusikallisessa. Allergiamahdollisuuden takia saimme ohjeeksi antaa uutta makua aina 3-4pv, jotta sen vaikutukset näkyisivät. Mistään ei ilmennyt mitään, joten seuraavaksi annoin luumua ja sitten persikkaa. Persikan aika tuli joskus Tallinnan reissun aikaan ja se oli ensimmäinen todellinen hitti - E olisi voinut syödä sitä purkkitolkulla. Seuraavaksi valmistin parsakaalia ja palsternakkaa, joista parsakaali aiheutti paljon ilmavaivoja. Oikeastaan kaikki kasvikset aiheuttivat aluksi jossain määrin ilmavaivoja.

Kun noin puolitoistaviikkoa sitten muutimme ruokailuja siten, että soseita syödään ns. lounaaksi ja päivälliseksi, alkoivat ilmavaivat toden teolla häiritä öitämme. Ehkä uusia makuja oli tullut liikaa, ja otimme hieman takapakkia ja viikon verran meni bataatilla, perunalla, porkkanalla ja luumulla. Ilmavaivat ovat hieman rauhoittuneet. Vatsa varmasti totuttelee vielä uusiin makuihin ja niiden vaikutuksiin.

Nyt taas on alettu ottaa uusia makuja kokeiluun mm. kesäkurpitsaa, päärynää ja omenaa. Sosemäärä - yhdellä aterialla - kasvisten osalta on kasvanut noin kahteen kolmeen ruokalusikallisen, kun hedelmäsosetta menisi vaikka purkillinen.

Peruna-porkkanaa työn alla!


Itsetehtyjä vai valmiita? Pääosin olen tehnyt soseet itse, mutta purkistakin on kokeiltu. Kaikki kasvisruoat olen joko höyryttänyt tai keittänyt kypsiksi, soseuttanut, pakastanut ja sulattanut päivittäin päivän annoksen. Ensimmäisten viikkojen ajan lisäsin soseen sekaan tipan äidinmaitoa, mutta nyt olen sen jättänyt pois. Sopivan paksuista soseista olen saanut lisäämällä sekaan keitinvettä, mutta esim päärynä ja kesäkurpitsa ovat niin vetisiä itsessään ettei lisävettä tarvittu.

Hedelmäsoseiden kanssa on käynyt niin, että persikkaa, mangoa ja luumua on maisteltu kaupan valmiista purkeista. Päärynää tein itse. Kaikki hedelmät ovat suurta herkkua ja nyt olisi tarkoitus tehdä seuraavat hedelmä- ja marjasoseet itse. Vinkki kaupan hyllylle: Ellas Kitchenin smoothiet alkaen 4kk ovat 100% hedelmää tai marjaa eli niissä ei ole mukana mitään muuta kuin sitä itseään. Niihin meilläkin on pari kertaa turvauduttu. Ovat melko arvokkaita, mutta myös laadukkaita.

Soseiden säilöminen. Yhdessä ja toisessa blogissa hehkutetut jääpalamuotit soseiden säilömiseen saa lähinnä niskakarvani pystyyn. En tiedä mitään ärsyttävämpää kuin painella sosekuutioita irti jääpalamuoteista. Arghhhh. Not my cup of tee. Olen säilönyt soseet jääpalamuotteihin, muffinikippoihin, lasipurkkeihin sekä suosikkiini MiniGrip Mini -pusseihin. Pusseista soseiden sulattaminenkin käy kätevästi.

Vinkki valmissoseisiin turvautuvalle! Kuva Ellas Kitchen

Meillä on 5kk-neuvola keskiviikkona ja otaksun vahvasti, että suosittelevat meidän aloittavan puurot. Otin varaslähdön ja aloitimme hirssipuuron maistelun viime viikolla. Hirssipuuroa siksi, että se on paremmin siedettyä kuin kotimaiset viljat, joita en vielä uskalla antaa herkkävatsaiselle E:lle. Kälyni kiikutti hirssipuuron lisäksi meille riisipuurohiutaleita, joten näillä totutellaan puuroiluun. Parina ensimmäisenä päivänä maistelimme puuroa pelkälleen eli veteen tehtynä, ei maistunut. Heti kun laitoin sekaan persikkaa, mangoa tai luumua, on puuro maistunut. Joten E saa puuronsa hedelmäherkulla täydennettynä. Iltapuuroon siirryttiin muutama päivä sitten ja se maistui, muttei ole vaikuttanyt yöuniin ainakaan pidentävästi.  Annoskoko oli aluksi puoli desiä, kun pakkauksen ohjeen mukainen annos olisi 200ml - kuulostaa valtavalta määrältä. Nostin lauantaina annoskoon 100ml ja juuri tuo määrä on uponnut. Tosin ei ongelmitta.

Viikonlopun ajan on ollut haastetta saada mitään kiinteätä E:n suusta alas. Ainoastaan hedelmäherkut maistuisivat. Eilenkin illalla tarjosin puuroa kolmatta kertaa ja kylmänä, niin sitten maistui. Mies tarjosi tänään aamulla puuroa ja ensin ei suu auennut, mutta puuron kylmettyä taas maistui. Että näköjään puuro syödään meillä kylmänä!  On kyllä sellasta tähtitiedettä arvailla aina mistä milloinkin on kyse. No kokeilen tänään antaa kasvissosettakin kylmänä, jos se kylmyys on se juttu?!

Tällä hetkellä kaikkien kolmen on oltava kohdillaan, jotta ruoka maistuu  E:lle eli ajoitus, ruoan koostumus ja lämpötila. Yhtään kokkaretta ei saa olla tai tulee oksennusrefleksi. Että ei ole ihan helppo rasti, mutta totutteluahan tämä edelleen on ja ollee vielä hyvän aikaa. Jos jotain, niin kärsivällisyyttä tarvitsee niin äiti, isi kuin pikku-E.


Puuroissa olemme luottaneet Hollen luomupuuroihin. Huom! Käytössä myös nokkamuki ;)

Soseet on vaikuttaneet imetykseen. Meillä syödään noin 3-4h välein päivät yöt eli imetän nykyään aiempaa harvemmin. Yöaikaan ensimmäisellä herätyksellä toinen rinta ja toisella toinen eli imemistaukoa per rinta saattaa olla jopa 8h! Maitoa tuntuu tulevan, mutta onko tässä vaarana maidontuotannon ehtyminen. Ainakaan mitään ylimääräisiä pumpattavia maitoja ei enää ole mahdollista haalia.

Lopuksi ihan pakko vinkata muille maidottomille huippulöydöstäni eli viimein löytyi soijamaito, joka ei kahvin seassa juoksetu. Olen opetellut juomaan kahvin mustana, mutta on se vaan niin paljon parempaa maidon kera. Tämän purkin bongasin eräästä kahvilasta ja kun kyljessä luki For Professionals ajattelin sen olevan joku kahviloiden erikoistuote. Eipäs ollutkaan, vaan siellä se odotti minua lähikauppani hyllyssä. Nam!

kuva Alpro

Mielelläni kuulisin, miten Teillä on sosemaistelut edenneet? Otetaanko välillä takapakkia ja sitten taas maistuu? Minkä ikäisenä teillä on ollut viisi kiinteää ateriaa päivässä + rintamaito tai korvike?

On pidellyt pakkasia - hyrrrrr, SS

15 kommenttia

 1. Meillä on nyt jo 9h imetystaukoja/rinta, kun vauva nukkuu niin hyvin. Ei hätää, kyllä sitä maitoa tulee ja jos tuntuu loppuvan niin muutama päivä vaan tiheempää imetystä niin lisääntyy taas. Tsemppiä soseiluun! Meillä Näpsä alkoi vasta 7-8kk iässä syömään enemmän kun 1-2 lusikallista, mikään ei tuntunut uppoavan kun sitten yhtäkkiä muuttuikin ääni kellossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenki oon ton maidon kaa tällanen stressaaja. Etenkin, kun meillä ei edes ole mitään varavaihtoehtoa sille, kun ei vielä tiedetä mahdollisesta maitoallergiasta ja korvikkeiden sopivuudesta. Asia on varmasti juurikin noin, että sitä riittää kyllä jos ei mitään kummaa tapahdu.

   Tässä soseilussa pitää vaan olla kärsivällinen. On vaan ihan ihmeissään, että toisella viikolla kaikki uppoaa ja sitten yhtäkkiä ei. Mutta hirmu hienosti ollaan päästy alkuun, joten pitää olla tähän tyytyväinen. Jos siellä 7-8 kk alkaisi olemaan se 5 ateriaa selkesäti osana päivärytmiä yms. Oon ite ihan fiiliksissä tästä, vaikka imetyskin on ihanaa :)

   Poista
 2. niin ja ella'sit oli meilläkin kovassa käytössä viime kesään asti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Näppäriä ottaa mukaan tai kipasta kaupasta, jos ei ole ruokia mukana.

   Poista
 3. Kiitos hyvästä postauksesta, ja vielä juuri sopivaan aikaan! Meillä ollaan viime viikolla alotettu soseet. Tyttö ei millään taho oppia soseen syöntiä, yhdellä kertaa taitaa edelleenkin mennä enintään teelusikallisen verran sosetta kurkusta alas. Yökkäillään ja oksennellaan.. Jotenkin ajattelin, että parin kerran jälkeen alkaa sose uppoomaan edes vähän paremmin, mutta minkäänlaista edistystä ei oo tapahtunut. Tässä tarvitaan tosiaankin hyvät hermot ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma pitää olla todella kärsivällinen. Toisilla ihan lusikkaan tutustuminen ja suun sille avaaminen voi viedä viikkoja. Naapurini sanoi, että 2kk meni todella pieniä määriä. Hermoja tarvitaan juu :) Tsemppiä kovasti, kyllä ne jossain vaiheessa alkaa maistumaan ja voihan pitää välillä päivän pari taukoakin ja sitten kokeilla uudelleen, jos taas maistuisi.

   Poista
 4. Meidän jättiläisvauva on ilmeisen oma lukunsa myös soseiden syöjänä. Kaikki tarjotut soseet (kesäkurpitsa, parsakaali, palsternakka, maissi, bataatti, porkkana, peruna...) ovat uponneet hyvällä ruokahalulla alusta asti ja vain peruna sai aikaan ilmavaivoja. nyt 5kk iässä soseita syödään kahdesti päivässä noin 80-90g kerrallaan, aamulla ja illalla syödään puuroa (kaurapuuro oli ensimmäinen "en taho"-laji mutta hedelmän kanssa sekin menee). Puuroista Kuutin suosikki on spelttimannapuuro.

  Ja meillä lähinnä mietitään, että mihin väliin mahdutetaan viides ruokailu kun nyt kiinteiden aloituksen jälkeen on ajauduttu tähän neljän ruokailun malliin. Ja yösyöminenkin tosiaan lopetettiin ennen joulua lääkärin kehotuksesta.

  Kiitos ella's vinkistä, juuri ärsyynnyin kun tavasin ruusunmarja-vadelmasosepurkin tuoteselostetta, oi miksi sokeria pitää erikseen lisätä valmissoseisiin? No, ruusunmarjaa tuskin silti tulee itse kerättyä joten hedelmäsokerisose saa kelvata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha Kuutti the jättilaisvauva :) Ihanaa, että siellä on sujunut noin hyvin soseilu. Tässäkin vauvat on niin yksilöitä, kun toiset sormiruokailee 4kk iässä. E:tä ei voisi vähempää kiinnostaa sellanen touhu (yritetty on). Teillä loppui jo yösyöminen? Mitä ja miten??

   Olen myös tutkinut noita hedelmäsoseita, niin monissa on 50-60% itse hedelmää. Ei maailmani niidenkään syömiseen kaadu (tai siis E:n ;)), mutta mielummin ellaseja.

   Poista
 5. Soijamaito ei kuulemma juoksetu, jos sen lämmittää ennen kahviin laittoa. Luin jostakin blogista :)

  Meillä poika 5,5 kk on reilun kaksi viikkoa syönyt 5 x pvä. Hänelle on kaikki muu maistunut hyvin paitsi puuroa ei aluksi meinannut syödä ollenkaan. Alussa lähinnä oli ongelma, että uskaltaako kuinka paljon antaa
  syödä
  T. Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Kaisa!
   Saman vinkin mäkin olen lukenut, mutta käytännössä ei ole toiminut. Olen lämpännyt soija-, kaura- ja riisimaidot ja ei toimi. Nyt vasta tuo vinkkaamani soijamaito toimii kylmänä ja lämpimänä. Kahvilassa jos ovat vaahdottaneet soijamaidon, niin silloin ei juoksetu.

   Oi teilläkin syödään jo viidesti. Siihen suuntaan kai tässä on mentävä. Onko teillä jo lihaa lautasella? Puuroa kahdesti?

   Poista
  2. Lihan aloitin viimeviikolla ja ihan pienellä määrällä. Puuroa aamulla ja illalla ja ne aloitin heti, kun 5 kk tuli täyteen. Puuron otin yösyöntien vähenemiseksi heti ohjelmaan. Nyt meillä syödään kaksi kertaa yöllä. Meillä se kurja tilanne, että imetys loppuu pian
   Joudun aloittamaa pillerit vaikean endometrioosin vuoksi puoli vuotta synnytyksestä tai kun kuukautiskierto alkaa. Vähän on merkkejä, että menkat olisi tulossa ja myös se 6 kk tulee täyteen ensi kuun alussa. Olin toivonut, että pääsisiin noista yösyötöistä ennen kuin imetys loppuu.
   T. Kaisa

   Poista
  3. Soijamaidon kun laittaa ensin kuppiin ja kaataa kahvin sen päälle, niin toimii!

   Poista
 6. Meillä on pian 5 kk täyttävä poika, jonka kanssa soseita on maisteltu reilu pari viikkoa. Makuina on tähän mennessä ollut peruna, porkkana ja herneet ja kaikki maistuu. Poika avaa suun suureksi jo kun lusikka lähestyy. Tähän mennessä olen uskaltanut antaa vain muutaman lusikallisen päivässä ettei maha tule kipeäksi. Vielä ei ainakaan ole ollut pieniä ilmavaivoja kummempaa. Soseita vasta siis maistellaan, muutoin annetaan maitoa 5-6 kertaa päivässä. Mietin vain että milloin uskaltaa antaa enemmän soseita ja useampaa kuin yhtä makua päivässä..

  Kiitos kivasta blogista! Löysin blogisi raskausaikana ja olen seurannut sitä säännöllisesti siitä lähtien. Luen sitä Belgiasta käsin ja on mukava lueskella vauva-arjesta suomalaisittain varsinkin kun teidän neiti on suunnilleen samanikäinen kuin meidän aarre.
  t: Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maija!
   Mä lisäilin määrää sen mukaan miten E:lle maistui. Kasvissoseiden kohdalla määrä on edelleen pieni, mutta hedelmät ja puurot maistuvat hyvin. Kai tässä on vaan pyrittävä kohti viiden aterian päivärytmiä ja aina maitohuikat päälle. Ruoan yhteydessä olen tarjonnut vettä nokkamukista.

   Kiitos kauniista sanoista! Kiva saada seuraaja Belgiasta asti :)

   Poista
 7. Käytiin tänään herra E:n kanssa 4 kk neuvolassa ja lääkärissä. On kasvanut edelleen tasaisesti pituutta rintamaidolla, mutta painokäyrässä oli laskua edelliskerrasta. Lääkärin mukaan voidaan edelleen rauhassa jatkaa rintamaidolla, mutta halutessamme voimme aloittaa myös soseiden maistelun. Mitään kiirettä ei kuitenkaan ole. Kyselin myös E:n koventuneesta vatsasta, josta tuntuu myös kakkatauon venyessä välillä hieman kärsivän (ainakin muu perhe kärsii ärtsystä kaasunmuodostuksesta:)) Suositteli kokeilemaan luumusosetta mitä olin itsekin jo ajatellut. Marsittiin sitten kaupan kautta kotiin ja yritin kotiin tultuamme syöttää E:lle lusikallisen luumua. Hommaan täytyy selkeästi varustautua järeämmillä aseilla kuin luumupurkilla ja teelusikalla! Käsittämätöntä miten laajalle lusikan kärjellinen luumua voi levitä... E suhtautui makupalaan hanakasti päätään pyörittämällä kuin tissiä etsiessään ja kun lusikka lopulta ihmeen kaupalla löysi maalinsa sisältö valui nanosekunnissa kuolan mukana leualle ja siinä samassa oli myös nyrkki iskeytynyt suuhun, josta sose pyyhkiytyi ties minne. Yritin keräillä rippeitä takaisin suuhun, mutta muutoin luovutin tältä erää. Jospa huomenna uusi yritys.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3