Tyttö 1kk

Rakas ihana tyttömme saavutti eilen yhden kuukauden iän <3 Tämä on ollut ehdottomasti antoisin, rankin, ihanin, myllertävin ja tunnerikkain kuukausi minun ja miehen elämässä ikinä. Totuttelua ja uuden oppimista. Oppimista vauvasta ja omasta itsestään. Sitä se tulee olemaan vastaisuudessakin. Nyt jo tunnen haikeutta, kun ajattelen ensimmäistä kuukautta ja sitä miten hän on kasvanut.

Taannoinen ensimmäinen naurahdus.

1kk iässä:
- Ollaan kasvettu hurjasti. Pituus on ylittänyt puoli metriä ja paino taitaa lähetä 3,7kg. Varmuus painoon saadaan perjantaina neuvolassa, mutta tyttö on pöyristynyt ja kasvanut kauttaaltaan. Välillä vaipanvaihto tuottaa haastetta, kun toinen niin kovasti vempuilee ja potkii. 
- Seurustellaan enemmän. Selkeitä äänteitä ja omia höpötyksiä on tytöllä päivittäin. Samoin täällä hymyillään ja iloitaan, joskus vanhemmillekin, mutta yleensä hymynaamalle. Vanhempien lisäksi katseen kiinnittää valot, ikkunat ja lamput sekä mustavalkoisen yhdistelmät. Makuuhuoneen tapettia on ihana tuijotella. Keskellä yötä etenkin.
- Nukutaan ja ollaan hereillä aiempaa säännöllisemmin. Kai sitä voi rytmiksikin kutsua, vaikka edelleen tulee vaihteluita jos ei päivittäin niin viikoittain. Yleensä nukumme klo 21-23 alkaen ja nousemme ylös 8-10 aikaan. Aamu klo 7 mennessä syömme n. kolme kertaa ja yleensä joka kerta vaihdellaan vaippakin. Päiväunia nukutaan 11-12 aikaan ensimmäiset ja toisinaan posotetaan unten mailla 3-4 tuntia iltapäivän puolella. Riippuu ihan siitä ollaanko liikkeellä :)
- Musiikista ja laulamisesta rauhoitutaan ja nautitaan täysillä.

Kuva tältä aamulta. Kieli pitkällä ollaan usein :)

Tutustuimme eilen Pikkujätin palveluihin käyttämällä tyttöä lääkärissä. Ei niin kiva uusi kokemus, mutta ainakin voin suositella Tapiolan Pikkujättiä käynnin perusteella. Vaippaihottumaa emme ole saaneet millään konstein talttumaan, joten halusin mennä näyttämään sitä lääkärille. Samoin tytön pää alkoi pahasti punottamaan ihottumasta, joten maalasin mieleeni kuvia hirmuallergioista.

Vaippaihottumaa olimme hoitaneet siis talkilla, Bepanthenilla, sinkkivoiteella ja Pantysonilla. Eikä mikään saanut sitä paremmaksi. Sitten kun sain ystävältä lisää neuvoja, mitä voiteita kannattaa seuraavaksi kokeilla, alkoi usko loppua ja epätoivo hiipiä mieleen. Parempi suunnata lääkäriin ja kysyä sieltä, millä voiteilla jatketaan hoitoa.

Ihottuma osoittautui normaaliksi "hormooninäpyksi". Hätäsektiolla on osuutensa asiaan, kun napanuora on katkaistu niin nopeasti, on tytön hemoglobiini todella korkea ja se lisää punaisuuden ihan omille leveleille. Vaippaihottumaa hoidetaan nyt Mitosyl-voiteella ja talkilla. Näitä vuorotellaan vaipanvaihdon yhteydessä ja annetaan paljon ilmakylpyjä. Yhden illan ja yön tehohoidon jälkeen punoitus on hieman tasaantunut, JEE!! Jos ei taltu tällä,joudutaan miettimään mahdollinen antibiootti tms. bakteerit tappava hoitomuoto. Toivottavasti tämä täsmähoito tepsii.

On kuulkaas totuttelemista siihen, että kestän hänen kipuja ja sairasteluja. Menen ihan onnettomaksi ja itkuiseksi itsekin. En kestä sitä tunnetta, että hänellä on jokin huonosti. Eilisellä lääkärireissulla takana oli viikon valvominen, siis ilman extra-päikkäreitä, joten se näkyi ja kuului käynnissä. Puhelin ihan höpöjä lääkärille ja kävin aika hitaalla, joten mies sai korjailla puheitani minkä ehti.

Tänään jatketaan kyläilyreissuja ja mennään vaarille iltapäivästä kylään. Aiemmin viikolla pistäydyimme 1- ja 4-vuotiaiden vauhtihirmujen synttäreillä ja siellä riitti menoa ja meteliä. Tyttö yritti nukkua, mutta heräsi aina riehakkaaseen meininkiin :)

Syksyisin terveisin, SS

4 kommenttia

 1. Mitä vaippamerkkiä sä käytät? Meillä ainakin Pampersin vaipat aiheuttaa ihottumaa, mutta Natyn ja Liberon ei. Niissäkin on eroja, joista toisille sopii toiset paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pampersia juuri on käytetty :/ Tänään ostettiin Natyn. Kestoihin olisi tarkoitus siirtyä heti, kun suolentoiminta edes vähän tasaantuu, ettei joka vaipassa ole kaikkea mahdollista.

   Poista
 2. Lapsen kipu ja sairaus on niin kamalaa! ottais niin mielellään itelle sen.
  Kannattaa kokeilla tosiaan eri merkkejä, muumit on meillä hyväks havaittu. Paljon vain ilmakylpyjä! Ton ikäsenä on vielä helppo, kun ne ei kieri esim pyyhkeen päältä pois :D Ekoilijat vannoo lanoliinin, ilmakylpyjen, sheavoin ja kookosöljyn/rasvan nimeen :) Voimia ja pikaisia paranemisia!

  VastaaPoista
 3. Tulin just kyselemään että miten kestovaipat on alkaneet sujua, mutta tuollahan törmäsinkin jo tietoon aiemman kommentin yhteydessä! :) Varmaan auttaisi kestoilukin peppuihoon!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi <3