Raskausviikko 41 käyntiin

Tänään tasan 40 viikkoa raskaana. Taustamme kun on tämä, niin voidaan puhua melko täsmällisesti juuri tuosta päivä- ja viikkomäärästä, sillä ovulaatio ja hedelmöittymisajankohta ovat hyvin tarkasti tiedossa.

Viime päivien ratoksi olen kehitellyt itselleni uuden harrastuksen - leipomisen. Aiemmin tätä tyttöä ei ole paljon keittiössä näkynyt, vaan mies on saanut hoitaa sen puolen kokonaan. Vielä vähemmän leipomuksia vääntämässä. Jo vuosia repertuaariini on kuulunut kerran kesässä, syntymäpäivänäni, tehdä mansikkakakku, joka sekin vaihtui toissakesänä Pavlovaan. Tämän lisäksi olen perheemme lettuvastaava, mutta muuten mies loihtii ruoat ja suolaiset/makeat herkut.

Jäätelö on syrjäytetty. Ainakin toistaiseksi. Sain nimittäin alkuviikosta päähäni, että korvapuusteja tekee mieli ja niitähän oli sitten saatava. Kaksi päivää suunnittelin projektia ja toisena päivänä hankin puuttuvat raaka-aineet kaupasta. Eilen pyöräytin pullat, menihän siihen 3-4 tuntia kaikkine vatkaamisine ja vaivaamisineen, mutta lopputulos oli vähintäänkin kelvollinen. Voi oli valitettavasti vähissä, joten se hitusen maistui pullissa. No olivatpahan terveellisempiä..

Seuraavaksi kiinnostaisi kokeilla pätkiskakun ja sämpylöiden tekoa. Pätkiskakun voisi pakastaa ristiäisiä varten. Tosin eräs ystäväni tekee pätkiskakkuja vasemmalla kädellä ja tekisi ristiäisiinkin, jos pyydetään. Ei minusta taida pullantuoksuista äitiä kuoriutua, mutta tekemisen puutteessa leipominen on osoittautunut ihan mukavaksi puuhaksi..Useimmat lapset syntyvät 38 viikkoa ja 2 päivää hedelmöittymisen jälkeen eli ehkä tulevana sunnuntaina?


Sikiön paino: 3600 g 

Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 36 cm 
Koko pituus: 51 cm

Vauva

Tämän viikon alussa sikiö on 38 viikkoa vanha ja laskettu aika on teoriassa nyt käsillä. Useimmat lapset syntyvät 38 viikkoa 2 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Sikiö on nyt valmiiksi kehittynyt ja kypsynyt, mutta se voi hyvinkin haluta lykätä maailmaantuloaan vielä muutamia päiviä tai jopa viikkoja.
Napanuora voi nyt olla jo yli metrin pituinen, mikä tosin on melko harvinaista. Sikiön suuri maksa tekee sen vatsasta leppoisan pyöreän. Iho on vaalea ja ryppyinen. Kallossa on kohtia, joissa luut eivät ole vielä kokonaan kasvaneet yhteen. Näitä kutsutaan aukileiksi. Kallo voi painua hieman kokoon synnytyksen aikana ilman, että se vahingoittaa aivoja. Aukileet kasvavat umpeen ensimmäisen vuoden aikana.
Kyynelkanavat eivät ole vielä täysin kehittyneet, joten lapsen itkiessä ei ensimmäisten viikkojen aikana muodostu kyyneleitä. Rintakehä on selvempi ja keuhkot jatkavat surfaktantin tuottamista, parantaen siten uloshengitystä ilman keuhkopussien kokoonpainumisen vaaraa.

Kuva eiliseltä iltakävelyltä, rv 39+6.

Minä
Pitkä odotusaika on pian jäänyt taakse ja olet niin lähellä päämäärääsi kuin vain voit tulla. Joillekin nämä viimeiset päivät voivat olla todellinen kärsivällisyystesti. Muistathan taas, että vasta 42. viikon jälkeinen aika lasketaan yliaikaiseksi. Iloitse sen sijaan siitä, että pian tapaat lapsesi. Onko hän tyttö vai poika? Minkä näköinen lapsi on? Viihtyykö se tässä uudessa maailmassa turvallisen kohdun ulkopuolella? Kuinka me tulemme toimeen keskenämme? Miten sujuu synnytys ja sen jälkeinen aika, yöt ilman unta?
Jännittäminen voi tehdä sinut väsyneeksi ja ärtyneeksi. Jotkut kokevat rasitteena kaikki lähellä olevat ihmiset kommentteineen. Tilannetta helpottaa, jos osaat ottaa hössötyksenkin hellänä huolenpitona. Muista, että pääosassa olet sinä itse, sinun kehosi, sinun supistuksesi. Kukaan ei tiedä, mikä lopulta käynnistää synnytyksen. Se on yhä yksi elämän suuria, ratkaisemattomia arvoituksia.

6 kommenttia

 1. Kiitos kivasta blogista, kokemustesi jakamisesta & vinkeistä! Ihania viimeisiä odottelun päiviä teille, meillä odotetaan vielä pari kuukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja ihanaa loppuodotusta Sinullekin! Kiva, että olet löytänyt tänne ja pidät blogista :) On mukava saada kommentteja, niin tietää ettei ihan vaan itselleen kirjoita ja pohdi asioita.

   Poista
 2. Täälläkin on leipomisvimma! :)
  Tosi kaunis banneri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain :) eilinen vispipuurokokeilu (viinimarjoja liikaasuhteessa puolukoihin) vähän latisti alkanutta intoa, mutta enköhän kokeile pätkiskakkua ja sämpylöitä anyway. Ellei sitten ilmesty jotain muuta puuhaa ;)

   Kiitos!

   Poista
 3. On ollut todella mukava lukea blogiasi ja seurata masunkasvatusmatkaasi, joka kohta päättyy ja saat kultakimpaleen tähän maailmaan :). Meillä on hieman samankaltaiset taustat vauvayrityksen suhteen ja varsinkin siksi on ollut mielenkiintoista seurata kulkuasi. Masukuvien kehitystä on ollut ilo katsella.

  Onnea synnytykseen, jokohan olet sairaalassa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukava kuulla, kiitos! Hyvä kun mainitsit masukuvat, täytyykin tänään muistaa ottaa. Viime viikolla taisi unohtua.

   Kotona ollaan edelleen :) Eräs ystävänikin pääsi luulemaan, että joko nyt ollaan tositoimissa, kun en varttiin hänen viestiinsä ollut vastannnut. Toivottavasti pian jo ollaan :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3