Ajatuksia synnytyksestä

Millaisin miettein olen nyt, kun synnytys on joka tapauksessa hyvin lähellä? Raskausgooga-aikaan synnytys ja sen vaiheet konkretitoistuvat minulle. Sain joogatunneilta varmuutta ja tietoa, joista uskon olleen paljon hyötyä henkisen puolen valmistautumiseen. Tärkeimpänä sain rohkeutta. Tutustuin joogassa näihin apuvälineisiin ja -keinoihin, joista osasta on ollut hyötyä jo raskausaikana kivuissa, rentoutumisessa ja venyttelyssä. Luultavasti monista on myös synnytyksessä.

Jumppapallo - avuksi raskausaikana ja synnytyksessä. Pallon päällä keikkuminen ja lantion liikuttelu on auttanut minulla selkä- ja lonkkakipuihin. Jos synnytykseni käynnistyy supisteluilla, aion mennä pallon kanssa kuuman suihkun alle. Käytössä varmasti sekä kotona että sairaalassa.

Lämmitettävä kauratyyny - avuksi raskausaikana. Kuuma kauratyyny on auttanut lihaskramppeihin ja muihin kolotuksiin. Jos kuuma suihku/kylpy auttaa minulla supistuskipuihin, niin uskoisin, että kuuma kauratyynykin. 


Elle Tens -laite - toivottavasti pääsen käyttämään vuokraamaani laitetta ennen sen palauttamista (17.8.). Uskon vankasti tästä olevan apua synnytyksen alussa etenkin avautumisvaiheessa. Vuokrasin omani täältä.

Rentoutuminen - syvään hengittäminen, äänenkäyttö ja musiikki. Harjoiteltu ensin joogassa ja kotona tehty rentoutusharjoituksia. iPodissa on kaikkea Andrea Bocellista Iron Maideniin ja Bruno Marsiin.

Muita ajatuksiani ja toiveita koskien synnytystä:
(jos kaikki ei tapahdu salamannopeasti ja vauvan sekä äidin tila on ok)

 1. Haluaisin välttää lääkkeellisen synnytyksen edistämisen ja pyrkiä synnytyksen luonnolliseen etenemiseen
 2. Haluaisin suolentyhjennyksen (niin moni ystävä on suositellut)
 3. Haluaisin, että omaa aktiivisuuttani tuetaan ja siihen kannustetaan (voi toki olla, ettei minusta ole muuhun kuin makaamaan, mutta ajatuksena kaunis)
 4. Lääkkeettömin keinoin mahdollisimman pitkälle 
 5. Lääkkeellisistä ilokaasu / epiduraali tilanteen mukaan. Jos (kun) päädyn ottamaan epiduraalin, toivoisin edelleen liikkuvani ja minua kannustettavan pystyasentoihin, vaikka alkuun lepäisinkin 
 6. Haluaisin ponnistaa pystyssä ja välttää episiotomiona (in my dreams, I know)
Mitä toivon mieheltäni:

 1. Muistuttamaan (ihan koko ajan) hengittämään syvään ja rentouttamaan kasvot, laskemaan hartiat alas jne.
 2. Rauhoittamaan ja kannustamaan, kun usko ja voimat alkavat huveta
 3. Nesteyttämään, pyyhkimään hikeä otsalta ja hieromaan, painelemaan, koskettamaan tarvittaessa
 4. Olevan kartalla siitä mitä milloinkin tapahtuu, jos en itse ole
 5. Pysymään kaukana, kun näyttää siltä. Olemaan lähellä ja läsnä. Pitämään kädestä.
Olin taas viime yönä ihan varma, että lähtö tulisi, mutta ei..Taas herättiin uuteen aamuun. Tänään päiviä 40+5, jos akupunktio perjantaina viimein siivittäisi meidät viikonlopuksi Jorviin..

Mainitsemani pätkiskakkukin tuli leivottua eilen, NAM! Ristiäisversio saa sitten suklaakuorrutteen ja koristeet päälleen. 

7 kommenttia

 1. Minä en ole miettinyt synnytystä noin käytännön kannalta ollenkaan, lähinnä vaan pyöritellyt päässäni että mitähän se tuo tullessaan.
  Näyttää herkulliselta tuo pätkiskakku, oli heti pakko googlettaa siihen ohjekin ja ehkä kokeilla itsekin. :P Teitkö sen itse millä ohjeella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on ehditty miettiä monelta kantilta :) Olen muutenkin kaiken suhteen hyvin valmistautuva, mutta tähän ei paljon enempää pysty valmistautumaan..

   Suosittelen pätkiskakun tekoa. Siitä tuli kuohkea ja maku on erinomainen. Maku on toki vielä parempi, kun tekee kuorrutteen, mutta menee hyvin näinkin :) ohje on Hellapoliisin, kuvassa koristeluineen, aika kaunis noin, http://www.hellapoliisi.fi/kakut/kahvikakut/2574-patkiskakku

   Poista
  2. On kyllä herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku, pakkohan tuota on suurena pätkisten ystävänä joku päivä kokeilla! :P

   Poista
 2. Mäkin olin suunnitellut hytkyväni jumppapallon päällä kotona ja sairaalassa, mutta eipä siitä tullutkaan yhtään mitään kun kivut tuntuivat istuma-asennossa hirveiltä :P Mä seisoinkin siis lähes koko synnytyksen ajan, jos ammeessa lillumista ja epiduraalin jälkeisiä unia + ponnitusvaihetta ei lasketa mukaan.

  Minäkin toivoin mahdollisimman lääkkeetöntä synnytystä, mutta onneksi kätilö luki tilannetta ja suositteli lopulta epiduraalia. Parin vuorokauden valvomisesta aiheutunut väsymys esti rentoutumisen, jolloin avautuminen pysähtyi täysin. Mut yllätti positiivisesti, että olin puudutteen jälkeen vielä ihan voimissani ja pystyin käymään itsekseni vessassakin. Haaveilin myös pystystä ponnistusasennosta, mutta lopulta kaikki tapahtuikin niin haipakkaa, että ponnistin kyljellään ihan viimeisiä minuutteja lukuunottamatta. Episiotomiaa tarvinnut tehdä eikä repeämiäkään tullut :)

  Synnytykseen on kyllä todella vaikeaa valmistautua, kun niin moni asia vaikuttaa sen sujumiseen. Kivutkin on niin yksilöllisiä ja voikin olla, että käy niin, että supistukset on helpoin ottaa vastaan jossain sellaisessa asennossa, mitä ei olisi ikinä kuvitellut. Suosittelen siis lähtemään synnärille avoimin mielin :) Jorvissa kätilöt kyllä kuuntelivat mun toiveita hyvin. Lääkkeitä ei lähdetty tarjoamaan turhaan, vaan yritettiin ensin akupisteiden painelua, ammetta, liikkumista ja ilokaasua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, on tosi kiva kuulla Jorvissa synnyttäneen kokemuksesta. Kokemasi ja synnytyksesi kuulostaa erittäin positiiviselta, etenkin sairaalan ja kätilöiden toiminnan suhteen.

   Epiduraalin tarvitsen ilman muuta, toivottavasti vaan saan sen oikeaan aikaan ja pystyisin sen jälkeen liikkumaan / käymään vessassa jne. Oikeastaan kaiken näkee sitten vasta, kun tietää miten kivun tunnen, miten nopeasti synnytys etenee ja miten voimani riittävät. Koen kyllä hyötyneeni henkisesti itseni sparraamisesta ja pienestä "suunnittelusta" :)

   Takuulla lähden rohkein ja avoimin mielin synnyttämään. Voihan olla niinkin, että minä ruikutan jo puudutteita, kun tarjolla on vain lievempiä keinoja..

   Poista
 3. Yhdyn edelliseen tuoreella muistolla!

  Mulle oli todella paljon hyötyä että tiesin kaikesta etukäteen ja olin kartalla kaikesta ja mahdollisuuksista ja riskeistä ynnä muusta! Kuitenkin tositilanteessa kannattaa sitten heittäytyä hetkeen ja olla myös itelleen armollinen. Se on niin tilannekohtaista ton fyysisen valmiuden suhteen. Suosittelen siis myös nukkumaan paljon ja joka välissä ja ainakin jokaikinen yö!! :D Se lähtö voi tulla oikeesti koska vaan ja mihin vuorokaudenaikaan vaan.

  (Ja niin, mulla kanssa istuminen tuntu tosi pahalta, mutta väsyneenä ei ihan omilla jaloillaankaan koko aikaa vaan jaksanut, eli oli "pakko" istua. :D Muutenkin hyvien (tai ees hetken kelpaavien) asentojen etsiminen oli vaikeeta. Vauvan laskeutuessa löyty paras (kun tiesi ettei enää ihan tuntikausia mee) kun seisoin, steppailin ja roikuin miehen kaulassa. :)

  Mut on se synnyttäminen vaan ihanaa! Tsemppiä ja nauti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin teen :) ja käynnistymiseen asti leväten ja rauhassa. Eipä tosin vireystila anna valmiuksia juuri mihinkään muuhun..

   Poista

Kiitos kommentistasi <3