Raskausviikolle 37 (36+0)

Eilen tuli 36 raskausviikkoa täyteen ja enää (vielä) neljä viikkoa laskettuun aikaan. Lähenee lähenee, ei sitä oikein tajua edes, että kohta täällä nuuskutellaan pientä nyyttiä. Liikutuksen ja jännityksen kyyneleet tuli toissapäivänä, kun anoppi meiltä lähtiessään toivotteli kovasti tsemppiä ja että nähdään sitten seuraavan kerran kun hän on täällä.

Ensi viikolla on viimeinen lääkärineuvola, jossa arvioidaan vauvan kokoa ja synnytystapaa. Lääkärikäynnin jälkeen neuvolakäyntejä on kerran viikossa.

Vaunut tulivat ja ovat täydelliset! Postaan niistä heti kun saan pari kuvaa siirretyksi koneelle. Tuntuu, että etsimällä pitää etsiä aikaa bloggaamiselle nyt äitiyslomalla. Miehen lomailu vaikuttaa osin, kun joka päivä on puuhailtu jotain ja kelit niin komiat, ettei aikaa vaan yksinkertaisesti halua koneella kuluttaa.

Kummityttökin yökyläili meillä, niin aika on ollut vähissä. Tulipahan koettua Angry Birds -puisto ja rantailtua kahtena päivänä peräkkäin. Imetystyynyn kanssa löysin minäkin kohtuullisen köllöttelyasennon :)

Möyrijämme on saanut ihan uuden vaihteen liikkumisiinsa. Muljuaa ja möyrii päivät läpeensä ja potkii itseään kyljistä läpi. Vähän epäilen, että tässä masussa oltaisiin vielä noin isoja, mitä uutiskirjeen mukaan keskimäärin ollaan tällä viikolla. Mutta tarkempi arvio koosta saadaan sitten ensi viikon lääkärissä.

Sikiön paino: 2700 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL):32 cm
Koko pituus: 44 cm

Vauva
Tämän viikon alussa sikiö on 34 viikkoa vanha. Istukka, joka kauan oli sikiötä painavampi, painaa nyt seitsemäsosan sikiön painosta. Ruoansulatusjärjestelmä ja suolisto ovat vielä suhteellisen epäkypsiä, eivätkä ole täysin kypsiä ennen kuin lapsi on kolmesta neljään vuotta vanha.

Nyt rasvakerroksen osuus on n. 15 prosenttia sikiön painosta. Iho näyttää vaaleanpunaiselta huolimatta rasvakerroksesta. Syynä on se, että verisuonet ovat niin lähellä ihon pintaa. Ihopoimuja kehittyy mm. polviin, ranteisiin ja niskaan.

Minä
Jos sinulla on ruoansulatusvaivoja, kipuja kylkikaaren alla tai olet hengästynyt, selitys on tässä: Tämä on ajankohta, jona kohtu on korkeimmillaan, aivan ylhäällä rintalastan alapuolella. Lapsen ja kohdun paino painavat rintakehää ylöspäin, ja alimmat kylkiluut työntyvät ulospäin. Lohduttaudu sillä, että lapsen pää voi hetkenä minä hyvänsä painua lantioosi, jolloin pystyt hengittämään taas helpommin. Valitettavasti tämä tosin lisää painetta virtsarakkoon, ja voit joutua käymään pissalla usein – monien odottavien äitien mielestä kiusallisenkin usein.

Voi olla mukava ajatella, että pian saat taas koko vatsanseutusi omaan hallintaasi. Mutta usko tai älä: voit tulla vielä kaipaamaan sikiösi pikku potkuja!

2 kommenttia

 1. Teillä on kyllä jännittävät ajat käsillä. Kohta elämä muuttuu ihan täysin :)
  Ihanaa, että voitte nauttia kesästä vielä kaksinkin. Meillä tämän kesän jutut on hirveetä säätämistä vauvan kans. Ens kesänä pystyy sitten tekemään juttuja jo ihan eri tavalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) kyllä! Jännittäviä aikoja elellään ja tulevaan muutokseen yritetään valmistautua. Kovasti on ajatukset jo ensi kesässä, kun meitä on kolme. Odottaa, että pääsee näyttämään pienelle kaikkea ja kulkemaan kolmisin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3