Raskausviikko 40!! (39+0)

Täällä on viime päivät keskitytty laittamaan kuriin lähestyvän synnytyksen ja vauvan näkemisen aiheuttama malttamattomuus ja kärsimättömyys. Jotenkin kun 38 raskausviikkoa tuli täyteen ja alkoi neljän viikon aika, jolloin masumöyrijä tavalla tai toisella pesästään poistuu, niin oma malttamattomuus sai täysin uudet mittasuhteet. Asiaa ei helpota ainakaan se, että naapureista lähtien kyselijöitä riittää: "Joko?" "Joko tänään?" Ei se minua haittaa, on lähinnä huvittavaa :)

Etenkin luettuani tämän tajusin kuinka hölmöä tässä on hoppuilla. Mennään päivä kerrallaan vaan, eikä tehdä suurempia suunnitelmia. Miehen työpäivät olen lepäillyt ja puuhastellut kotona, kun vapaapäiviin on taas sisällytetty mukavaa hellepuuhaa - veneilyä, rantailua ja ystävien näkemistä. Eilen olikin merkittävä ilta, kun pyysimme ensimmäisiä kummeja hänelle <3 Oli tippa linssissä niin äidillä kuin tulevilla kummeilla, jotka siltä istumalta suostuivat tehtävään.

Muuten olo jatkuu täällä lähes samana kuin ennenkin. Helle toi mukanaan megalomaanisen hikoilun, öisin nukun erittäin huonosti ja pätkissä. Vasta aamuyöllä saan syvemmin unesta kiinni. Lonkkia kolottaa ja kädet puutuu yöaikaan, kun päivisin taas on nivuset ja selkä koetuksella. Olen alkanut käydä kävelyllä iltaisin, jos helpottaisi nukahtamista, turvotuksia ja edesauttaisi supisteluja. Vielä ei ole auttanut mihinkään edellä mainituista..

Masussa ollaan niin isoja jo, ettei tarvitsisi kyllä montaa viikkoa kasvaa enää..


Sikiön paino: 3400 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 35 cm 
Koko pituus: 49 cm

Vauva
Tämän viikon alussa sikiö on 37 viikkoa vanha. Sen pää ja vatsa ovat nyt suurin piirtein yhtä leveät. Untuvakarvoitus on lähes kokonaan kadonnut vaikka synnytyksessä sen jäännöksiä voi löytyä ihopoimuista. Nekin lähtevät pian pois.
Sikiö liikkuu niin paljon kuin se vain voi ja äiti voi näyttää hassulta mahan pomppiessa ylös alas sikiön nikotellessa. Pojilla on pääsääntöisesti kivekset paikoillaan kivespusseissa, mutta ellei näin ole, ongelma on pikkujuttu, joka pian korjaantuu itsestään.

Minä
Kun altistut tartunnalle, kehittää puolustusjärjestelmäsi vasta-aineita, jotka taistelevat sairautta vastaan. Tulet itse immuuniksi sairastamillesi taudeille, esimerkiksi vesi- ja tuhkarokolle ja influenssalle, koska olet tuottanut vasta-aineita niitä vastaan. Nämä vasta-aineet siirtyvät nyt lapseesi istukan kautta, jolloin lapsi on suojattu osalta sairauksista ensimmäisten elinkuukausiensa aikana. Jotkut vasta-aineet siirtyvät myös lapsiveteen, jota lapsi juo. Vasta-aineet tehoavat parhaiten ensimmäisen puolen vuoden aikana. Imetyksen aikana lapsi saa uusia vasta-aineita ja vanhat vahvistuvat, sillä ne kulkeutuvat myös äidinmaitoon.
Muista, että voit luottaa kehoosi ja elimistöösi: se ei jätä sinua pulaan! Ihanteellisin ja riskittömin on tilanne, jossa synnytys käynnistyy luonnollisella tavalla. Anna siis kehon käyttää tarvitsemansa aika – olet jo odottanut yhdeksän kuukautta. Yritä valmistautua siihen, että vielä voi kulua viikko tai vaikka kolme. Kerää voimia suurta päivää varten.
Tee viisaita valintoja: moni on saanut huomata, että huonon myöhäiselokuvan katsomiseen käytetty aika olisi kannattanut käyttää nukkumiseen. Kuulostaako ikävältä? Supistukset alkavat usein yöllä, eikä kukaan tiedä milloin. Jos nukut yösi huonosti, kannattaa yrittää torkahtaa päivällä. Tässä vaiheessa et voi etukäteen tietää, mitä seuraava yö tuo tullessaan. Yhtä ennalta-arvaamatonta tulee elämä olemaan pienen lapsesi kanssa – monen monta vuotta eteenpäin!

2 kommenttia

  1. Voi että täällä jännityksellä odotan, koska pääset tositoimiin. Mun hyvällä ystävällä on ihan samat hetket käsillä, joten uutisia on odotettavissa sieltä sun täältä. Ihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) täälläkin. Ystävä sai juuri lapsen tasan laskettuna päivänä! Että niinkin voi ilmeisesti käydä ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi <3