Raskausviikko 34

Olet tänään 33 viikkoa raskaana. 7 viikkoa jäljellä laskettuun aikaan perjantai 2. elokuuta.

Todellako niin vähän? Ei ihme, että alkaa selkä väsyä ja mamma olla levon tarpeessa. Supisteluja tuli eilen koko päivän ja illan säännöllisen epäsäännöllisesti 15-30min välein. Ehti siinä jo huoli hiipiä mieleen, mutta onneksi tänään tilanne on jo parempi. Supistuksia tulee taas silloin tällöin eli niiden säännöllisyys ja jatkuvuus on poissa.

Kai lepääminen sitten auttoi. Olen viettänyt tätäkin päivää lepäillen ja lukien, mies on hoitanut siivoamiset ja ruuan valmistamisen. Illalla on luvassa vauvakutsut!! Voihan liikutus. Siltä en varmaan välty tänään. Kutsujen ajankohta on sovittu yhdessä minun kanssa, mutta muuta en illan ohjelmasta tiedäkään. Toivon vaan kovasti, että kaikki tärkeät henkilöt pääsevät paikalle.

Tällä viikolla jo yli 2kiloa tytöntylleröä masussa <3

Sikiön paino: 2100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 29 cm
Koko pituus: 39 cm

Vauva
Tämän viikon alussa sikiö on 31 viikkoa vanha. Sillä on nyt vähemmän tilaa kohdussa, eikä se pysty liikkumaan yhtä vapaasti kuin aikaisemmin. Kukaan ei tiedä, mitä sikiö ajattelee tai mistä se näkee unta. Mutta nyt sikiö kokee unen REM-vaiheen (Rapid Eye Movement), jonka yleisesti katsotaan olevan edellytys unien näkemiselle. Sikiön pupillit alkavat reagoida valoon.

Minä
Ajattele: sinä kannat sisälläsi tulevaisuutta! Odottavan äidin näkeminen koskettaa useimpia meistä, melkeinpä iästä huolimatta. Pyöreässä äidin vatsassa on jotain lähestulkoon maagista. Se vetää meitä puoleensa. Onhan se symboli tulevaisuuden toivosta ja mahdollisuuksista. Tai kenties se vain yksinkertaisesti vetoaa lajillemme ominaiseen lisääntymisviettiin.

Nyt huomaat myös, että sana synnytys, joka ehkä on ollut sinulle hiukan vieras – ja jonka olet saattanut tietoisesti tai tiedostamatta työntää pois mielestäsi – pyörii mielessäsi jatkuvasti. Se saattaa tulla mieleesi minä vuorokauden aikana hyvänsä. Myös yöllä, kun et saa unta. Miten synnytys sujuu? Ehditkö varmasti valmistautua? Miten ihmeessä selviät koko ruljanssista?

Monien yöuni muuttuu tässä vaiheessa levottomaksi. Mikään asento ei pitemmän päälle tunnu hyvältä. Lapsi liikkuu ja painaa virtsarakkoa. Pian vatsasta tulee niin iso, että on vaikea löytää hyvää nukkumisasentoa. Monet nukkuvat paremmin, kun sängyssä on monta tyynyä, yksi polvien välissä, ja raskauden edetessä yksi myös vatsan alla.

Fysiologisesti katsottuna ihanteellisin nukkumisasento on vasemmalla kyljellä, tarvittaessa tyyny vatsan alla. Se on paras asento verenkierrolle ja munuaisten toiminnalle. Myös rakkoon kohdistuva paine on tässä asennossa vähäisin.

Viimeistään nyt on aika totutella uudenlaiseen unirytmiin. Pitkät ja katkeamattomat yöunet ovat vaihtuneet lyhyisiin torkahtelujaksoihin. Hyvää valmennnusta synnytyksen jälkeiseen aikaan…


Alla vielä pari kuvaa kokoamastani isyyspakkauksesta. Jos haluat tietää tarkemmin mistä mitäkin on hankittu, niin kysy ihmeessä kommenttiboksin tai sähköpostin kautta.

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3