31. raskausviikko ja 24 työaamua jäljellä

Olet tänään 30 viikkoa raskaana. 10 viikkoa jäljellä laskettuun aikaan. Niin ne asiat muuttuvat yhdessä päivässä. Jos eilisessä tekstissä haaveilin vielä vesijumpan aloittamisesta, niin ne haaveet saa laittaa jäähylle - ainakin hetkeksi.

Eilisen neuvolan kuulumiset; sain ohjeeksi jättää loputkin kuormittavat kotiyöt (pyykinpesun ym.) puolisolle, kun tällä viikolla on ollut toistuvia supistuksia iltaisin. Pitää höllentää tahtia ja eilen olikin sitten hyvä päivä supistusten osalta, kun kävin ensin kotona lepäämässä ja sitten riensin autolla tapaamiseen, niin illalla ei supistellut lainkaan.

Verenpaineet oli alhaiset, mutta noudattaa samaa linjaa mitä ollut koko raskauden. Painoa tullut viime käynnin jälkeen 300g/viikko, joka mennyt hoitajan sanoja lainatakseni "suoraan vauvaan". Pikkunen kasvaa nyt noin 200-300g viikossa. Tytön sydänäänet olivat jälleen komiat 150 ja hän hyörii pää alhaalla, tosin selkä siirtynyt toiseen kylkeen.

Sf-mitan kanssa mennään edelleen ala- ja keskikäyrän välissä, sen ollessa nyt 26cm. Niin pitkällä jo ollaan, että neuvolakäyntejä on jatkossa 2 viikon välein, voin varata ajan sairaalaan tutustumiseen ja lääkärikäynti kokoarviota varten varattiin heinäkuun alkupuolelle.

Päivitän vauvamatka-välilehdelle tarkemmat tiedot neuvoloista.

Löysin kyllä niin itseni tämän viikon uutiskirjeen teemoista. Ihana mieheni oli eilen, kun olin näkemässä vanhoja ja nykyisiä työkavereitani, siivonnut kaappeja ja tehnyt tilaa vauvantarvikkeille, laittanut vauvanvaatteita pesuun - reipastellut molempien puolesta <3 Toissailtana sama tyyppi ehdotti: "Pitäisikö meidän tehdä se synnytystoivelista valmiiksi?" Aikamoinen aarre.

Tällä viikolla myttynen on jo yli 1,5kg!

Sikiön paino: 1600 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 26,5 cm
Koko pituus: 36 cm

Vauva
Tämän viikon alussa sikiö on 28 viikkoa vanha. Aivojen pintakerroksen aivopoimut kehittyvät. Tutkijoiden mielestä älykkyys on lähtöisin tästä uloimmasta aivokerroksesta. Poimuttuneessa pintakerroksessa aivosolujen määrä maksimoituu, kun sen pinta-ala kasvaa. Sikiön aivot kontrolloivat rytmisiä hengitysharjoituksia ja sikiö säätelee itse lämpötilaansa!

Untuvakarvoitus alkaa hävitä, mutta säilyy pisimpään selässä ja olkapäillä. Sikiöllä on nyt kunnon hiukset päässä. Ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja silottaa ihon. Rasva eristää ja toimii energianlähteenä.

Sikiö liikkuu niin paljon kuin mahdollista rajoittuneessa tilassa. Se potkii jaloillaan ja jyskyttää käsillään. Jotkut sikiöt alkavat nyt kääntää itseään pää alaspäin. Tämän huomaat kun sikiö potkii ja jyskii palleaan ja kylkiluihin ja pää painuu kohti lantionpohjaa.

Minä
Enää 10 viikkoa jäljellä! Oletkohan sinä yksi niistä, joihin äkkiä iskee aikapula? Niin paljon pitäisi tehdä ennen kuin vauva syntyy… 

Hermosi voivat olla kireällä ja et ihan aina jaksa olla kärsivällinen kumppanisi kanssa. Ehtiikö tässä tehdä kaiken sen, mikä oli tarkoitus, ennen kuin lapsi syntyy? Yhtäkkiä täytyy ruveta siivoamaan kaappeja ja laatikoita, kellaria ja ullakkoa. Nauti energiasta ja touhua vapaasti, mutta muista, että päivä se on huomennakin.

Jos olet alkanut tuntea kipuja lantiossa, voi kiireinen päivä kostautua. Jos pystyt säännöstelemään energiaasi, pystyt ehkä nauttimaan siitä paremmin. Naiset, jotka ovat kokeneet lantion löystymisen, tietävät sen.

Joitakin vaivaavat myös suonikohjut. Suonikohjut ovat perinnöllisiä,mutta ne voivat ilmestyä myös raskausaikana, kun hormonit pehmentävät suonenseinämien läpät. Yritä olla seisomatta kerralla pitkää aikaa. Jos pystyt istumaan jalat vatsaa korkeammalla, on se hyväksi avuksi. Silloin veri virtaa helpommin takaisin sydämeen.

3 kommenttia

 1. Noista suonikohjuista yhtenä raskausoireena.. Siitä ei paljon puhuta, mutta niitä voi ilmestyä myös sinne... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän? Muistan lukeneeni samaisesta asiasta jostain.. Mitenhän ne sitten oireilee? Ei nimittäin ole kokemusta suonikohjuista edes jaloissa. Jalkojen krampaamista ja käsien puutumista on ollut muutaman kerran.

   Poista
  2. Se kai riippuu miten isot suonikohjut sinne ilmestyy. Oon lukenut et joillakin on tosi isot ja kipeät, mulla taas ihan pienet ja oireettomat. Lääkärin mukaan pitäisi lähteä ihan itsestään synnytyksen jälkeen. Kaikkea sitä onkin :D

   Poista

Kiitos kommentistasi <3