29. raskausviikko ja seitsemän kuukautta raskaana

Wau. Onpa pitkä aika - JO seitsemän kuukautta. Enää 12 viikkoa jäljellä laskettuun aikaan.

Mahan myttynen muistuttelee yhä aktiivisemmin olemassaolostaan <3 liikeet ovat nykyään voimakkaampia ja selkeämpiä. Hyörintä ja potkiminen käyvät kovimmillaan edelleen iltaisin, mutta toisina päivinä hän viuhtoo vimmatusti koko päivän.

Tuntuu, että aika loppuu kesken. Vielä on vaikka mitä hankkimatta, kotia laittamatta, paikkoja järjestelmättä ja ennen kaikkea, olenko minä valmis? Olemmeko me valmiita? Kuinka valmis voi ylipäätään olla? Huomaan miettiväni iltaisin yhä enemmän synnytystä ja tulevaa vauva-arkea. Henkisestä valmistautumisesta ja kyllä minä olen valmis -vakuutteluista on tullut päivittäistä.

Alan tuntea myös fyysisesti, että ollaan jo näin pitkällä. Eilinen siivoaminen ja ikkunoiden pesu kipeytti jalat, nivuset, selän ja supistuksia (kivuttomia) tuli useammin kuin kertaakaan aiemmin. Pitää opetella hiljentämään tahtia vielä enemmän ja ottaa vain yksi projekti per päivä. Työpäiville ei mitään raskaampaa, niin selviytynen työmatkoista, kyläilyistä ja kauppareissuista jatkossakin.

Mies on kyllä ihana kaikessa huomaavaisuudessaan. Laittaa ruuat, komentaa lepäämään ja huilaamaan, lämmittää kauratyynyt, hieroo ja tekee tyynyistä korokkeet, että saan jalat ylös. Mutta en nyt ihan kokonaan haluaisi "potilaana" olla. Nyt pötköttelen sohvalla ja yritän toipua aamuisesta bikinien ja shortsien metsästysreissusta. Tuntuu jaloissa ja alaselässä moinen kohkaaminen.

Sikiön paino: 1100 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 24,5 cm
Koko pituus: 33,5 cm

Vauva

Tämän viikon alussa sikiö on 26 viikkoa vanha ja sen aivoaaltojen kuviot ovat jo lähes samanlaiset kuin vastasyntyneen. Sikiö osaa jo paremmin avata ja sulkea silmiään, imeä ja niellä. Keuhkot pystyvät nyt hengittämään ilmaa ja sikiö tekee säännöllisiä hengitysharjoituksia. Keuhkot alkavat olla paremmin valmistautuneet kohdun ulkopuoliseen elämään. Keskushermosto alkaa myös olla jo niin kehittynyt, että sikiö pystyy itse säätelemään ruumiinlämpöään.

Jokainen kuluva päivä parantaa mahdollisuuksia saada terve lapsi, vaikka synnytys käynnistyisi liian aikaisin. Sikiölle on kuitenkin parempi edelleen pysyä kohdussa, kunnes se kasvaa isommaksi. Sikiön kehosta on rasvaa 2 - 3 %. Pojilla kivekset laskeutuvat kivespusseihin.

Minä

Seitsemänkuukautisjuhlat ovat ovella! Joissain kulttuureissa juhlitaan raskauden seitsemännellä kuukaudella uutta, kasvavaa elämää. Nyt onkin syytä juhlia, sillä lapsellasi on jo erittäin hyvät mahdollisuudet pärjätä myös kohtusi ulkopuolella. Jos lapsi syntyisi nyt, on sillä 90 % todennäköisyys selvitä hengissä! Voit siis tuntea olosi turvalliseksi ja nauttia hyvistä tuntemuksista.

Kaikki ei kuitenkaan ole yhtä juhlaa: närästys ja happamet röyhtäisyt voivat olla melko tuntuvia näihin aikoihin. Ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy raskauden aikana. Siksi mahahappoja voi päästä ylös ruokatorveen. Pahimmillaan närästys tuntuu siltä kuin kurkku olisi tulessa. Hyvä neuvo on syödä hitaasti ja pureskella ruoka huolella. Syö pieniä annoksia kerralla ja vältä makuuasentoa tai kumartelua heti ruokailun jälkeen. Yritä selvittää, mitkä ruoat aiheuttavat enemmän epämukavuutta kuin muut. Lasi maitoa voi auttaa ja tarvittaessa närästykseen löytyy käsikauppalääkkeitä, joita voi käyttää raskausaikana.

En voinut vastustaa, kun Lindexillä oli -50% pienenpieniä vaatteita.Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3