28. raskausviikko ja viimeinen kolmannes!!

Olet tänään 27 viikkoa raskaana. 13 viikkoa jäljellä laskettuun aikaan perjantai 2. elokuuta.

Alkaako viimeinen kolmannes raskausviikosta 28 vai 29? Korjatkaa toki, jos tiedätte. Raskausviikosta 28 puhuttiin minun bongaamissani hakutuloksissa...

Ikäviä kolotuksia ollut eilen ja tänään. Yöllä en saa nukuttua, kun kyljen kääntäminenkin aiheuttaa epämukavia kipuja. Itkua tuherran kävellessä, kiitos sietämättömäksi käyvien nivuskolotusten. Ei auttanut yöllinen lepo (kuten ennen), vaan samat kolotukset jatkuivat aamulla ja tälläkin hetkellä. Panadolia kävin yöllä nappaamassa 1mg, kun pelkkä jaloille nouseminen teki niin kipeetä. Juuri vappuna sanoin miehelleni, kuinka kivuttomasti kaikki on mennyt. Tähänkö se nyt loppui?

Ensi viikolla onkin viimeinen perhevalmennus ja ensimmäinen neuvolalääkäri. Toivottavasti vauva voi hyvin ja äidillä olisi painot ja verenpaineet edelleen mallillaan, niin lääkäri allekirjoittaisi lentolupakirjan tälle tytsylle, sillä lauantaina olisi edessä lento lämpimään. I-h-a-n-a-a!

Tällä viikolla kilo kultaa masussa <3 Hänen silmät aukeavat ja minulla loppusuora häämöttää.

Sikiön paino: 1000 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 23,5 cm
Koko pituus: 32 cm

Vauva

Tämän viikon alussa sikiö on 25 viikkoa vanha. Tällä viikolla sikiö avaa silmänsä ensimmäistä kertaa, mutta se ei näe erityisen hyvin. Jatka sikiölle puhumista ja laulamista. Äänet vääristyvät jonkin verran lapsivedessä, mutta sikiön kuulo on nyt parempi kuin aikaisemmin. Ihon alle kertyy lisää rasvakudosta ja sikiöstä tulee vähemmän ryppyinen ja läpikuultava.

Sydänäänet voi kuulla stetoskoopilla ja tuleva isä voi mahdollisesti kuulla pienen sydämen lyövän painamalla korvansa äidin vatsalle. Olet ehkä huomannut, että sikiöllä on nyt selvempi unirytmi ja pannut merkille sen aktiiviset ja rauhalliset jaksot suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä.

Minä

Sikiö kehittyy hyvää vauhtia ja kaiken pitäisi olla mallillaan. Jos olet välillä joutumassa paniikkiin, voit lohduttautua ajatuksella, että et ole yksin! Monet odottavat äidit ovat kertoneet kokeneensa saman. Yhtäkkiä synnytys alkaakin olla täyttä totta ja aika alkaa käydä vähiin. Onneksi nämä tunteet ovat yleensä lyhytaikaisia, mutta niistä keskusteleminen – vaikkapa kätilön kanssa neuvolassa – voi helpottaa.

Nyt kun kohtu lähestyy kylkiluita ja alkaa painaa keuhkoja, hengästyt helpommin. Tämä johtuu siitä, että keuhkopusseilla on vähemmän tilaa laajentua. Siitä huolimatta keuhkojesi kapasiteetti on raskauden aikana suurempi kuin muulloin: kehosi verimäärä on lisääntynyt lapsen hapensaannin turvaamiseksi.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on n. 24 cm.

Loppukevennyksenä kerrassaan mainio Kristaliinan laatima Äiti-suomi -sanakirja aloittelijalle, suosittelen lukemaan.

4 kommenttia

 1. Meillä on ensi viikolla toinen ja viimeinen perhevalmennus ja sitä seuraavalla viikolla jo toinen lääkärineuvola, jännä miten eri tavalla asiat menee eri paikoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vain. Alun neuvolalääkärikäynti jätettiin minulta pois, kun oli noita ultria kaksin kappalein ennen nt-ultraa.

   Poista
 2. Jippii onnea viimeisen kolmanneksen saavuttamisesta! :) Ei oo pitkä enää laskettuun aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Äkkiä se aika vaan menee. Aiheuttaa sen, että synnytys alkaa olla päivittäin mielessä..

   Poista

Kiitos kommentistasi <3