Peikko olkapäälläni, kipu sydämessäni

Lapsettomuus.
Edelleen mielessä ja ajatuksissa. Laukaisijana voi olla vaikka tämä:

Seinä naapurien puolelta lasten äänet kaikuu.
Tällä puolen vuosi vuodelta kasvaa hiljaisuus ja kaipuu.
Kuin ankat Stenvallin taulusta, raitalakanoissa toinen valveilla, 
kauanko jaksamme haaveilla kehtolaulusta?

Perjantaina Wiskarin esittäessä lapsettomuus-biisinsä televisiossa, itkin lohduttomasti. Kaikki vuosien aikana tuntemani suru, epätoivo ja epäoikeudemukaisuus tulivat mieleeni. Itkin, kun muistelin iltoja viime syksyltä, kun en muuta tehnyt kuin itkenyt kotona maailman vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta, sitä kestääkö parisuhteemme, sitä onko meistä adoptiovanhemmiksi, miten kaikki päättyy, jäänkö ikuisesti lapsettomaksi, miksi muut saavat lapsia, miksei meille ole tarkoitettu lasta - listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Ja vaikka kuinka yritin ajatella, että hei ole onnellinen olet nyt raskaana, tunne oli niin musertava, eikä itkusta tullut loppua.

Tästäkö on kyse, kun jotkut sanovat tuntevansa olonsa edelleen lapsettomaksi lapsen saatuaan/lasta odottaessaan? Kaikki vuosien aikana koettu; epäonnistumiset, toivonrippeet, loputon usko yrittämiseen, eivät ikinä unohdu. Ne jättävät syvän jäljen sydämeen, joka toivottavasti alkaa haaleta siitä hetkestä kun saamme nyytin syliin. Haluan sanoa KUN, yhä useammin kun eikä jos.

Millä selvisin, mistä sain apua, tukea ja turvaa vaikeimpina aikoina? Mikä auttoi jaksamaan?

Mieheni. Puolisoni. Rakkauteni. <3<3<3
Tätä kirjoittaessani pidättelen kyyneleitä jo pelkästä ajatuksesta yrittää pukea sanoiksi kaikkea kokemaamme. Ehkä ei ole tarvekaan. Kun valat aikanaan vannoimme en tiennyt mitä tuleva tuo tullessaan. Yhteinen päätöksemme niin myötä- kuin vastoinkäymisissä piti ja pitää edelleen. Jaamme vahvan halun pitää huolta toisistamme ja parisuhteestamme, vaikka mikä tulisi. Ja on tullutkin.

Sydänystäväni. Sielunsiskoni.
Heidän kanssa vatvoin, itkin ja purin tuntojani. Heidän olkapäät oli aina käytettävissäni.Heidän kanssa pidin hauskaa silloin, kun halusin taukoa surusta. Toivottavasti osaan olla samalla lailla tukenanne vaikeina aikoin. Kiitos <3

Blogit, keskustelupalstat ja Simpukka-yhdistys.
Kymmeniä blogeja. Satoja blogitekstejä. Hain vertaistukea, toivoa onnistumisesta, uskoa tulevaan, muiden kokemuksia, jotta saisin jotain mistä tarrata kiinni. Simpukka-yhdistyksen jäsenenä kotiin kannettiin Simpukka-lehteä, joka toimi myös vertaistukena ja tiedonlähteenä.

Matkustaminen.
Irti arjesta vaihtamalla maisemaa? Tuttua. Lohtumatkoja. Niitä on tullut tehtyä. Vastoinkäymisten jälkeen palkitsimme ja lohdutimme itseämme matkustelemalla sinne tänne. Ja se auttoikin omalla tavallaan. Sai hetkeksi muuta ajateltavaa ja usein selkiytettyä omia ajatuksia, puhuttua toisille mitä ajattelee hoitojen jatkosta ja tulevaisuudesta. Mutta aina piti palata arkeen..

Jos ajattelen, mihin kaikkeen lapsettomuus ja lapsettomuushoidot vaikuttivat, niin vastaus on kaikkeen. Persoonaani, minuun ystävänä, puolisona, työkaverina, tuttuna, tuntemattomana. Se vaikutti siihen mitä halusin tehdä, keitä nähdä, mitä pidin tärkeänä ja mitä en, millä tuulella olin - olin toisinaan sietämätön.

Jos jotain toivon tästä kokemuksesta saaneeni, niin hienotunteisuutta ja ymmärrystä muita ihmisiä kohtaan. Etten kysele lapsihaaveiden perään, etten julista omaa äitiyttäni ja lapsensaantiani, että otan huomioon tilanteen missä milloinkin olen. Toivon, että peikko muistuttaa kipeistä ajoista koko ajan vähemmän ja yhä enemmän pystyn keskittymään tulevaan menneen sijasta.
6 kommenttia

 1. Tuo kappale saa minutkin aina itkemään. Samalla tavalla minullakin sitä kuunnellessa kaikki vanhat muistot, ajatukset ja tunteet nousee pintaan.

  Ihanaa, että sinullakin on puoliso, jonka kanssa kestit kaiken tuskan. Myös meillä tämä koettelemus onneksi vain vahvisti suhdettamme. <3

  VastaaPoista
 2. Näin lauantaina kolme vuotta vanhan Vauva-lehden missä oli T:n haastattelu. Luin sen T&A:n luona ja sain todella pidellä kyyneleitä artikkelia lukiessani. Vaikka meillä on ollut rakas tyttö jo yli kolme vuotta niin ei tarvita kuin pieni asia muistuttamaan niistä surun ja epätoivon vuosista joita molemmat ollaan jouduttu elämään ja jo kyyneleet virtaavat. Lohdullista kuitenkin on että ne ovat takana, meillä. Kaikilla ei käy yhtä hyvä onni. Heitä lämmöllä ajatellen.

  VastaaPoista
 3. Kyllä, kiitollinen saan olla miehestäni ja muista läheisistä sekä siitä, että olemme viimein saamassa sen kaikkein eniten toivomamme.

  VastaaPoista
 4. Tämä on kuin oma kirjoitukseni / ajatukseni. Niin monet itkut, toiveet, valonpilkahdukset ja arjesta irtiotot tulivat mieleeni. Menneisyys on hyvä muistaa, mutta tulevaisuus tuo huomisen :)

  Tsemppiä synnytykseen!
  http://kultahippusiaripotellen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti sanottu: "Menneisyys on hyvä muistaa, mutta tulevaisuus tuo huomisen" Näinhän se juuri on. Lapsettomuus hoitoineen väistyy koko ajan enemmän taka-alalle, mutta vaikuttaa toisiin asioihin ja ajatuksiini varmaan aina. Mutta sen aiheuttama kipu on parantumassa.

   Kiitos tsempeistä! ja ihana blogi sinulla, lisään heti lukulistalleni :)

   Poista
  2. :). Olen onnekas, että meidän matkamme hoidoissa oli suhteellisen lyhyt verrattuna moneen muuhun. Nyt vain toivotaan, että kaikki sujuu loppuun asti hyvin. Ja sitten alkaa jännitys muista asioista. Eli rentoamenoa elämän päiviin. Aina voi sattua ja tapahtua (note to self, ;) )

   Samoin, blogisi on tosi mukava ja kivasti kirjoitettu :)

   Poista

Kiitos kommentistasi <3