Mitä äitiys tuo tullessaan? Ajatuksia äitiydestä

Kristaliinan osuva ja ihana teksti ensimmäisestä vuodestä äitinä sai minutkin miettimään, miten muutun, mitä kaikkea tuleva tuo tullessaan, miten parisuhde muuttuu, millainen äiti olen ja haluaisin olla.

Uskon, että säilytän empaattisuuteni, kyvyn ymmärtää enemmän kuin sanotaan. Uskon olevani suojeleva ja huolehtiva äiti, joka kannustaa kokeilemaan ja pyrkimään parhaimpaansa. Haluaisin ohjata lasta oivaltamaan itse ja oppimaan, etten antaisi kaikkea valmiina. Ottaa mukaan harrastuksiin, kotitöihin, kylään, ostoksille, ravintolaan - lähes kaikkeen. Rutiinit eivät olisi perheessämme kiveen kirjattu, vaan niistä joustetaan ja eletään tilanteen mukaan.

Toivon, että en hermostuisi niin helposti miehelle enkä etenkään lapselle. Toivon antavani lapselle mahdollisuuden oppia virheistään niin, etten koko ajan ole häntä opastamassa ja ylisuojelemassa. Annan kiipeillä kallioilla, portaissa ja leikkiä yksin pihalla kun sen aika on. Toivon sitäkin, että lapsi näkee riitelyä, siitä seuraavaa sopimista ja anteeksipyytämistä - normaalia perhe-elämää. Kaikki tunteet saa näyttää ja asioista keskustellaan. Lisäksi toivon, että pidämme mieheni kanssa yhtä vanhempina ja puolisoina. Emme kumpikaan tallo toisen tekemiä päätöksiä, vaan tuemme vaikkei aina samaa mieltä olisikaan.

Suuria toiveita. Tiedän.

Suurin muutos itsessäni tulee varmasti olemaan se, että omien tarpeiden ja halujen sijaan jatkossa mietin aina ensin hänen tarpeitaan. Tässäkin voi mennä äärimmäisyyksiin, sillä olen huomannut, että jotkut keksivät tekosyitä asioille lapsen kykyihin/mieltymyksiin/jaksamiseen vedoten, vaikka todellisuudessa äiti ei vaan jaksa. Haluan säilyttää tärkeät asiat elämässäni, enkä määrittää itseäni äitiyden kautta, vaan itseni kautta. Saan uuden roolin, mutta vanhat eivät katoa mihinkään. Ehkä intoni "ulkoiluun" muuttuu, mutta sitä tässä on toivottu kuusi pitkää vuotta. Uskon edelleen haluavani nauttia kuplivaa hyvän ystävän tai ystävien seurassa, keskustelevani syntyjä syviä iltamyöhään ja tanssivani jalat kipeiksi liian pienillä korkkareilla - mutten niin usein kuin ennen.

Tiedän, tämä oli vain pintaraapaisu aiheeseen, joka on ISO ja valtaisa.

Kirjavinkki koskien äitiyttä. Anu Silfverbergin Äitikortti minun on ihan pakko saada lukuun, saattaa kiinnostaa teitä muitakin :) Yksi monista arvosteluista luettavissa Vau:n sivuilta. Kirja kiinnostaa siksikin, etten itsekään usko äärimmäisyyksiin ja ehdottomuuksiin. Uskon vauvan ja vanhempien ehdoilla elettävään arkeen ja kasvatukseen - siihen mikä tuntuu itsestä ja vauvasta hyvältä. Ennen kaikkea uskon tasavertaiseen vanhemmuuteen, että molemmilla on taito ja mahdollisuus lapsen hoivaamiseen ja huolehtimiseen perusturvallisuuden  (läheisyyden ja ruokailujen) osalta. Pöh sille ajatukselle, että lapsi tarvitsee vain äitiään perustarpeidensa tyydyttämiseen.

Silfverbergin sanoin:
Vauvan rakastaminen on kuin ihastuisi ensi silmäyksellä, mutta koko ajan, kaksisataa kertaa päivässä. Niin kuin juoksisi koko ajan niihin ensimmäisiin, kiihkeisiin kohtaamisiin; muulla ei ole väliä. Kuin olisi ympäri päissään aamusta iltaan. Kaikki on merkityksellistä symbolisella tavalla; yllättävä rankkasade ei ole rankkasade, vaan dramaattinen tausta, jota vasten tämä ihmeellinen tapahtuu. Linnut lehahtavat räystäältä; ne lehahtavat kuvassa, jossa tämä pieni pää on minun olkapäätäni vasten.

Täydellistä.


Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3