Mammajoogaa Manipurassa

Lupasin kirjoitella kokemuksistani mammajoogan suhteen. Jooga päättyy ensi viikolla kun kertoja on ollut yhteensä kahdeksan + synnytysluento. Muutama ystäväni on raskaana ollessaan käynyt samaisen kurssin ja heidän positiiviset kokemukset saivat minutkin raskausjoogasta kiinnostumaan. Ajattelin, että nyt tulee sitten ainakin tehtyä niitä lantiopohjanlihaksia säännöllisesti (ainakin kerran viikossa..) ja oppisin hengittämään ja rentoutumaan synnytystä silmälläpitäen. Menisihän tämä myös liikunnasta.

Ensimmäiset kerrat hengittelimme syvään, yhdistimme hengitykseen ääniä ja rentoutimme kehoa. Eri asennoin ja keinoin venytimme kehoon lisätilaa - kasvavaa mahaa, kipuja ja kolotuksia auttamaan. Kertaakaan liikkeet tai liikesarjat eivät tuoneet edes pientä hikinoroa iholleni. Ei mennyt siis liikunnasta.

Lantiopohjanlihaksiin käytimme yhden kerran kahdeksasta. Niitä ei harjoitettu joka kerta, vaan muutaman kerran kurssin aikana muiden liikkeiden lomassa. Pienoinen pettymys. Jokaisen kerran päätteeksi on ollut keskustelu jostain raskauteen/synnytykseen liittyvästä. Nämä keskustelutuokiot teen äärellä ovat olleet ihan kivoja hetkiä kuulla muiden ajatuksia ja aiemmin synnyttäneiden kokemuksia.

Kurssi maksoi itsensä takaisin sillä kerralla, jolloin aloimme käydä läpi synnytyksen avautumisvaihetta ja sitä helpottavia asentoja, liikkeitä ja keinoja. Teimme jopa erittäin ikäväntuntuisen, mutta opettavaisen kivunsietoharjoituksen, joka paljasti, miten kukin suhtautuu kipuun, mitä kehossa silloin tapahtuu ja miten kipuun vaikuttaa hengitys ja äänenkäyttö.

Tutustuimme monipuolisesti apuvälineisiin ja lääkkeettömään kivunlievitykseen, joista molemmista koin useita ahaa-elämyksiä. Tiedän, kaikkea tuskin pääsen kokemaan ja käyttämään, kun tosi tilanne on päällä, mutta onpahan keinoja, jos muistan tai ehdin niitä käyttää.

Perjantain synnytysluennolla ei tullut minulle mitään uutta, kun olimme käyneet jo samat asiat kurssilla. Synnytysluento olikin oiva tapa välittää synnytystietoutta puolisoille. Tärkeä viesti oli myös se, että kaiken kätilöiden tarjoaman avun/lääkkeet/keinot voi halutessaan kyseenalaistaa, että tärkein on koko ajan seurata omia tuntemuksia ja jaksamista. Ja puolison rooli tässä korostui, hän toimii ns. tulkkina synnyttäjän ja kätilön välillä. Puolisoni tuumasi luennon jälkeen: "Paljon olisi muistettavaa ja muistiinkirjoitettavaa".

Apuvälineitä, jotka minulle tulivat tutuksi kurssin kautta ja joita haluaisin käyttää myös osana synnytystä:
(joitain käytän jo nyt kasvukipujen lievitykseen)

- jumppapallo
- kantoliina/huivi eli liinassa roikkuminen
- Gua sha -kampa *huippu*
- Tens-laite *must have*
- lämmitettävä kauratyyny

Kurssin paras anti minulle, synnytyspelkoiselle on ollut, että olen saanut tärkeää informaatiota, keinoja ja tukea synnytystä varten. Alan uskoa pikkuhiljaa, että saatan saada hänet ulos masustani ihan perinteisin keinoin ja uskaltaa tehdä sen. ;)

Jäljellä olevalla viimeisellä kerralla perehdymme ponnistusvaiheeseen ja keinoihin helpottaa sitä. Can´t wait! Sillä nämä asian ydintä käsitelleet kerrat ovat olleet parhaita ja niistä tulen varmasti olemaan kiitollinen vielä myöhemminkin. Tosin ne lantiopohjanlihakset eivät vieläkään treenaannu...miten sen saisi automatisoitua?

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3