Liikunnan iloa or not

Liikkumiset raskausaikana. Säälittävää sanoisinki. Ei läheskään viikottain vaan silloin tällöin. Eilen sain puserrettua itseni salille pitkästä aikaa ja vartti crosstrainerillä, niin meinasi taju lähteä ja syke pomppi 160:ssä. Iski pieni huoli siitä, kuinka rapakunnossa tulen olemaan sitten synnytyksen jälkeen..

Raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana kävin vielä kiipeilemässä (jota niin rakastan), hiihtämässä (suosikkini talvisin) ja ryhmäliikuntatunneilla; kahvakuulaamassa, vatsa-pepussa ja kuntosalilla. Hiihtolenkit loppuivat maaliskuun puolen välin tienoolla, kiipeilykengät olivat viimeksi helmikuulla jalassa. Salilla kaikki tekeminen on tuntunut viime kerroilla jotenkin hankalalta, en tiedä miten saan tehdä vatsalihaksia, kohtu painaa epämukavasti useissa liikkeissä, selkä- ja vatsalihakset on koetuksella. Tuloksena erittäin vähäinen liikkuminen. Mammajoogaa ei lasketa.

Haaveilen vesijuoksusta, pyöräilystä ja kävelylenkeistä. Todellisuudessa kävelylenkillä yritän käydä viikottain, en läheskään joka päivä, ja sekin tuntuu nivusten ja häpyluun seudulla erittäin epämiellyttävältä. Oma motivaatiokaan ei ole ihan sataprosenttinen.

En ole keksinyt helppoa ja mielekästä liikuntamuotoa raskausajalle, johon saisin vielä seuraakin. Liikaa toivottu? Ehkä. 

Miten muut olette jaksaneet liikkua raskausaikana?


Kuva: WeHeartIt

Kilojen ja vartalon muutosten suhteen olen (pyrin olemaan) sujut, mitä nyt selluliittiä ei tarvitsisi tulla reisi-takamus-alueelle yhtään enempää, mutta muuten olen kroppani muutosten kanssa sinut. En halua valittaa pienistä, sillä olenhan haaveillut, toivonut ja odottanut tätä hetkeä jo niin kauan, mutta aina kropan muuttuminen on totuttelun paikka - etenkin naiselle. Ja miksei miehellekin.

Toiset puhuvat raskausajan hehkusta. Ehkä siinäkin on kyse tietynlaisesta seesteisyydestä. Kun kerroin kollegoilleni raskaudesta, asiaa kommentoitiin: "Sinusta on huokunut rauha ja seesteisyys." Vaikka samaan aikaan mieli on myllertänyt ja tunteet heitelleet, allekirjoitan myös eräänlaisen rauhan ja kiireettömyyden, mkä tuntuu ihanalta. Ihanaa on lyllertää rauhassa bussipysäkiltä kotiin vailla kiirettä. Mihin tässä onkin ollut koko ajan kiire? Suurin osa aiemmasta kiireestä tuntuu nyt keksityltä/teennäiseltä. Tämä kaikki kiireettömyys ja suunnittelemattomuus tuntuu vapauttavalta. Miksen ole tajunnut tätä ennen?


Kuva: TheDailyQuotes


4 kommenttia

 1. Mä kävin salilla vielä siihen asti, kunnes jäin mammalomalle. Salitreeni oli toki erilainen kuin aiemmin, ei mitään kyykkyjä tai vatsoja. Tein lähes kaikki liikkeet laitteissa, koska se tuntui turvallisimmalta vatsan kanssa.
  Välillä oli kausia. Kun en vain jaksanut/pystynyt liikkumaan mutta mammalomalla sitten jaksoin tehdä kotijumppia hikipäissä ja reippaita, yli 6 km kävelylenkkejä. Kaikki on tietysti yksilöllistä ja jokainen kokee raskauden eri tavalla ja kipuilee omalla tavallaan.
  Kyllä sitä ehtii sitten synnytyksen jälkeenkin liikkumaan. Tosin kunto on kyllä vielä hakusessa, koska hengästyn ja hikoilem kevyillä vaunulenkeilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaunulenkkien voimaan rohkenen minäkin uskoa :) Kun saisin pidettyä kunnosta huolta edes jollain lailla raskauden aikana - tosin oma toiminta viittaa ihan muuhun :D

   Poista
 2. Minä olen vasta sillä ensimmäisellä kolmanneksella, ja kovin pelkään, miten vähiin liikunta tulee jatkossa jäämään. Se on jo nyt vähentynyt, lähinnä tosin väsymyksen vuoksi. Mutta esim. eilisen kyykkytreenin jälkeen salilla on tänään ollut kummia kipuiluja mahassa jo nyt, enkä tiedä liittyykö ne raskauteen vai johonkin muuhun?

  Toisaalta toiset on pakkolevossa monta kuukautta loppuraskaudesta, ja silti ne siitä melko nopeasti kuntoutuu synnytyksen jälkeen. Kai se peruskunto merkkaa aika paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki muistan, et oli alkuraskaudessa kipuiluja masussa tai sitten vaan havainnoin kaiken niin tarkasti :) Kasvukipuja aika pitkälti.

   Juu, aktiivisemmin silloin kun jaksaa ja muulloin hyvillä mielin otta rauhallisemmin. Kiinnostaa kyllä päästä kokeilemaan vesiliikkumista, jospa siitä saisi loppuraskauteen iloa.

   Poista

Kiitos kommentistasi <3