25. raskausviikko JO! (24+0)

Olet tänään 24 viikkoa raskaana. 16 viikkoa jäljellä laskettuun aikaan. Kymmenen viikkoa enää  töitä, kun vähennän toukokuisen talvilomani jäljellä olevasta ajasta.

Mehän päätimme jättää 4D-ultran väliin, kun rakenneultrassa kaikki näytti niin hienolta. Nyt olen alkanut pohtia, josko kuitenkin vielä yhteen ultraan.. Näkisi, että hänellä on kaikki hyvin ja kasvu jatkuu. Ei välttämättä 4D:hen, vaan ihan perusultra ja 3D näkymä. Kun välissä on päivä, jolloin en tunne liikkeitä aktiivisempien päivien tapaan, iskee pieni huoli takaraivoon, että ollaanko siellä masussa vielä ihan okei. Eilen oli näin, mutta sain pienen juttelun ja tunnustelun myötä vaimeita iskuja masuasukilta. <3

Tänään on synnytysluento, johon menemme yhdessä miehen kanssa. Olen käynyt raskausviikolta 16 Manipuran mammajoogassa, johon sisältyy tämä 2,5 tunnin luento synnytyksestä, kipujen lievittämisestä ym. tärkeästä. Kirjoittelen myöhemmin tarkemmin luennosta ja mammajoogakokemuksesta.

Sikiön paino: 650 g
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 21 cm
Koko pituus: 29 cm

Vauva

Tämän viikon alussa sikiö on 22 viikkoa vanha. Se alkaa täyttää kohdun ja tunnet sen liikkeet entistä selvemmin. Tasapainoelin on paikoillaan korvassa ja korvien rakenteiden kovettuminen jatkuu. Sikiö säilyttää tasapainonsa paremmin kuin aikaisemmin.

Päinvastoin kuin monet luulevat, kohdussa ei ole hiljaista. Sikiö voi kuulla hengityksesi, kohtusi takana kulkevan päävaltimon sykkeen, puheesi ja ruoansulatuksen ääniä. Emme tiedä, kuinka monia näistä äänistä sikiö vielä ymmärtää. Sikiöhän on myös lapsiveden ympäröimä ja lapsivettä on myös sen korvakäytävissä.

Hengitysjärjestelmä kehittyy, mutta keuhkoista ei vielä siirry happea vereen eikä veren hiilidioksidia keuhkoihin. Happi ja hiilidioksidi kulkevat istukan kautta.

Minä

Vartalosi painopiste siirtyy eteenpäin, kun olet raskaana. Hyvä ryhti voi vähentää selkävaivoja. Valitettavasti vain monet odottavat äidit vaistomaisesti nojautuvat taaksepäin tasatakseen vatsan painoa. Siitä aiheutuu jatkuvaa rasitusta selkälihaksille, jolloin selkä voi kipeytyä. Lisäksi raskaushormonit saavat nivelsiteet venymään ja löystymään, erityisesti ristiselässä. Tämä tekee ne alttiiksi rasitukselle. Ehkä tarvitset ammattilaisen neuvoja fysioterapeutilta? Jos vältyt enemmiltä vaivoilta, sinulla on parempi lähtökohta voida paremmin odotusaikana ja pitää mielialasi korkealla.

Selkävaivoja voidaan ehkäistä ja vähentää pienin konstein. Voisi olla hyvä ottaa tavaksi käydä pienellä kävelyllä joka ilta (mieluiten ei asfaltilla). Huolehdi myös ryhdistäsi ja ole tarkkana, millaisissa asennoissa työskentelet.

Kohdunpohjan korkeus häpyluusta (sf-mitta) on 20 - 22 cm.

Arttu Wiskarin hieno biisi Ikuisesti kahdestaan, on saanut nyt myös hienon videon ympärilleen.

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3