24. raskausviikko (23+0)


Olet tänään 23 viikkoa raskaana. 17 viikkoa jäljellä laskettuun aikaan perjantai 2. elokuuta!

Aika rientää, taas eilen vaihtui uusi viikko ja nyt alkoi jo 24. raskausviikko. Masumöyrintä on jatkunut ja ehkä hieman vahvistunut. Tällä viikolla kävimme miehen kanssa tapettikaupassa katsomassa vaihtoehtoja, kun työhuone kevään ja kesän mittaan muuntautuu lastenhuoneeksi <3

Meillä on tavattu ottaa yhteen, välillä kovastikin, mitä tulee sisustusasioihin. Olemme aina eri mieltä. Tällä kertaa onneksi toisin. Parin liikkeen jälkeen alkoi vähän kiristää (allergia, nälkä, paikkojen puutumiset jne.) mutta melko hyvin meidän perheeltä. Tapettien suhteen olimme kerrankin yhteisymmärryksessä; ei vaaleanpunaista prinsesssa-unelmaa, tytölle ja pojalle sopivaa, värikästä, jota tasapainottaa valkoinen/beige/muut neutraalit sävyt. Kauniin tapetin löysimmekin, jonka pistimme tänään tilaukseen.

Sikiön paino: 500 g 
Sikiön pituus päästä peppuun (CRL): 20 cm 
Koko pituus: 28 cm

Vauva

Tämän viikon alussa sikiö on 21 viikkoa vanha. Tiedämme, että sikiö voi nyt kuulla, koska se reagoi eri tavalla erilaisiin ääniin. Kovat ja korkeat äänet voivat saada sen säpsähtämään. Sikiön liikkeet tulevat koko ajan paremmin koordinoiduiksi koska uusiahermosyitä yhdistyy verkostoon. Keuhkoissa kehittyy tärkeää ainetta nimeltä surfaktantti. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos, vaan keuhkoihin jää aina jonkin verran ilmaa. Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja, jos lapsi syntyy ennenaikaisena. Uhkaavassa ennenaikaisessa synnytyksessä annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja hieman nopeammin.

Minä

Näihin aikoihin sikiö alkaa kuulla, joten juttele ja laula sille! Tutkimukset osoittavat, että lapsi tuntee äitinsä äänen syntymän jälkeen. Se voi myös tunnistaa isän ja muita henkilöitä, jotka ovat puhuneet tai laulaneet sille. Jos teillä on jokin erityinen laulu tai pieni tarina, jota olette kertoneet sikiölle useita kertoja raskauden aikana, lapsi on todennäköisesti tottunut kuulemaan sen ja rauhoittuu myös syntymän jälkeen kuullessaan sen. Kannattaa siis alkaa nyt harjoitella kehtolaulua, jota voitte laulaa kun lapsi on syntynyt!
Kutinaa voi esiintyä, erityisesti vatsalla kun iho venyy. Hiero rasvaista voidetta kutisevalle iholle. Se vilkastuttaa verenkiertoa ja lieventää vaivoja. Sopivan voiteen löytämiseksi voit kysyä neuvoa apteekista. Käytä mieluiten väljiä puuvillavaatteita ja käytä kohtuudella pesupulveria ja huuhteluainetta.

Tästä viikosta eteenpäin hän kuulee meidät.

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3