23. raskausviikko (22+0)

Olet tänään 22 viikkoa raskaana. 18 viikkoa jäljellä laskettuun aikaan!

Taas on viikko vierähtänyt. Nopeasti menee viikot, kun alkuun yksi päiväkin tuntui ikuisuudelta. Nyt tuntuu, että koko ajan on perjantai ja viikonloppu - uuden masukuvan aika.

Eilen koin ikävän krampin vatsassa / oikeassa kyljessä, joka lamaannutti aamulla sohvalle lepäämään juuri kun tein lähtöä töihin. En pystynyt kunnolla istumaan tai seisomaan ja lepääminenkin tuntui ikävältä. Onneksi lämmitetty kauratyyny ja oikean puolen painelu lopulta laukaisivat "tilan", mutta elinen päivä kului lähinnä lepäillessä.

Vau:n uutiskirjeessä samoja aiheita, kun edellisessä tekstissänikin.

Vauva
Tämän viikon alussa sikiö on 20 viikkoa vanha. Kulmakarvat ja hiukset tulevat selvemmin esille ja sikiö liikuttelee silmiään useammin. Nämä silmänliikkeet voi nähdä ultraäänessä. Nyt untuvakarvoitus peittää koko kehon, mutta sitä on eniten pään ympärillä, kaulassa ja kasvoissa.
Jalat alkavat lähestyä lopullista pituuttaan suhteessa kehoon ja sekä käsien että jalkojen lihakset voimistuvat, jolloin myös liikkeet ovat voimakkaampia. Samanaikaisesti jatkuu luurangon rustojen kehitys luiksi.
Puolustusjärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt, mutta auttaa suojaamaan pientä kehoa infektioita vastaan. Pojilla kivekset alkavat laskeutua kohti kivespusseja.

Minä
Ne ihanat potkut! Olet ehkä tuntenut ne jo jonkin aikaa, mutta nyt ei enää ole epäilyksen sijaa. Vauva liikkuu – ja useita kertoja päivässä! Pieni vallaton napero, joka elää omaa elämäänsä sinun sisälläsi, antaa jatkuvasti todisteita olemassaolostaan.
Sikiön potkut tulevat todennäköisesti olemaan olennainen osa päivääsi tästä eteenpäin. Sekä hyvässä että pahassa. Jos sikiö ei potki, huolestut. Jos se potkii yhtenään, väsyt siihen ja toivot, että se rauhoittuisi hieman.
Sinun on hyvä tietää, että sikiön liikkeet välittyvät kohdun seinämän läpi herkkiin vatsaseinämän hermoihisi. Se, tunnetko potkut vai et, riippuu missä asennossa lapsi on, missä istukka sijaitsee, mikä suunta potkuilla on sekä, kuinka voimakkaita potkut ovat. Jos lapsi on kasvot kääntyneenä selkärankaasi kohti ja potkii, et tunne lyhyttä terävää tönäisyä samalla tavalla kuin jos se potkisi vatsaasi kohti. Muista, että kaikki lapset ovat erilaisia: älä vertaa tätä lasta sen sisaruksiin tai toisen samassa raskauden vaiheessa olevan äidin lapseen.

Eilinen kramppailu huolestutti hieman ja huomasin ajattelevani, että oltaisiinpa jo "turvallisilla viikoilla" eli ajassa, jolloin vauvalla olisi mahdollisuudet selvitä ennenaikaisestä synnytyksestä. Siihen on kuitenkin vielä matkaa useampi viikko, mutta selkeästi minun täytyy opetella kuuntelemaan ja tottelemaan kehoni viestejä paremmin. 
Sillä en suinkaan kramppailun alettua jäänyt sohvalle pötköttämään, vaan kävin ensin autolla toimistolla kokeilemassa, josko oloni helpottuisi. Näin ei käynyt, niin nappasin työkoneen kainaloon ja kärvistelin autolla takaisin kotiin.
Mieheni kommentoi: "Olisihan sen automatkan voinut jättää kokonaan väliinkin, jos niin kovasti koski."
Niin kai.


Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3