21+1, 22. raskausviikko käynnistyi

Raskausviikko 22 käynnistyi samoissa tunnelmissa, kuin pari edellistäkin. Viikon sisään ikävät nivus- ja lantionseudun vaivat ovat hälvenneet ja nyt olo alkaa olla melko normaali. Maha on taas hieman pyöristynyt ja painoa alkaa kertyä tasaiseen tahtiin. Jännityksellä jo odotan seuraavaa neuvolaa (pääsiäisen jälkeen), että mille lukemille nyt ollaan kivuttu.

Vaun mukaan: 22. viikko - Elämää sikiön vuorokausirytmin tahdissa

Vauva
Tämän viikon alussa sikiö on 19 viikkoa vanha. Se on erittäin aktiivinen ja sillä on yhä paljon tilaa kohdussa. Tunnet todennäköisesti suuren osan liikkeistä muttet kaikkia. Nyt kun sikiö jo nukkuukin, päivärutiinisi alkaa pyöriä tämän aikataulun ympärillä. Sekä sikiöllä että pienillä lapsilla on taipumus haluta itse päättää vuorokausirytmistään. Huomaat, että sikiö onkin aktiivinen, kun sinä haluaisit käydä nukkumaan.
Vaikka sikiö on kasvanut paljon, on se kovin laiha ja hento, koska sen rasvakerros ei ole vielä kovin paksu. Sikiö jatkaa hengitysharjoitusten tekemistä; se vetää lapsivettä keuhkoihinsa ja ”hengittää” sen sitten ulos. Koska se on täysin lapsiveden ympäröimä, ovat liikkeet sulavampia kuin syntymän jälkeen. Silloin painovoima tekee osan liikkeistä mahdottomiksi koska lihakset eivät ole tarpeeksi vahvoja. Kohdussa sen sijaan lapsi voi telmiä rauhassa tekemällä kuperkeikkoja, nyrkkeillä ja potkia kovia potkuja!


Minä
Joillekin odottaville äideille tulee turvotusta jalkoihin ja jalkateriin. Jotkut myös heräävät aamuisin turvonnein ja voimattomin sormin. Verenkierron tehostaminen voi auttaa näihin ongelmiin. Pyöritä nilkkoja tekemällä pieniä ympyröitä, ensin myötäpäivään ja sitten vastakkaiseen suuntaan. Hyödynnä jokainen tilaisuus istua tai maata jalat hieman koholla. Älä käytä kiristäviä vaatteita. Purista yhteen ja avaa käsiä muutaman kerran ja huomaat sen auttavan.

En tunne vieläkään liikkeitä kun toisinaan. Istukan sijainti etusienämässä selittänee tätä. Odottelen kovasti, että alan tuntemaan liikkeet päivittäin ja tunnistamaan pienen rytmin. 

Jälleen koskettava sananparsi seuraamassani blogissa, josta olen useana vuotena löytänyt sanoiksi puettuna omia ajatuksiani. Miksette hanki koiraa: 5-vuotishääpäivänä.

Ei kommentteja

Kiitos kommentistasi <3